Kostovska nga Instituti për gjuhën maqedonase “Kërste Misirkov”: Gjuha mbrohet me vepra, jo me frikësime

од admin_kult

Në panelin e sotëm “Investimet në infrastrukturë dhe kulturë – investim i përhershëm për gjeneratat e ardhshme”, ku morën pjesë ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, prof. Dr Vesna Kostovska nga Instituti për gjuhën maqedonase “Kërste Misirkov” theksoi se me Ligjin e ri për përdorimin e gjuhës maqedonase konfirmohet përkushtimi real dhe i sinqertë për mbrojtjen e gjuhës maqedonase përmes hapave konkretë dhe thelbësorë.

Profesori nga Instituti i Gjuhës Maqedonase “Kërste Misirkov” ka treguar se me zbatimin konsekuent të këtij ligji, punësimi i lektorëve në gjuhën maqedonase do të trajtohet në të gjitha institucionet dhe agjencitë shtetërore, në shkolla, në shtëpitë botuese, në media, dhe sigurisht kjo do të rrisë interesimin për mësimin e gjuhës maqedonase.

Kostovska përkujtoi se vitin e kaluar, pas 24 vitesh, në Institutin e Gjuhës Maqedonase “Kërste Misirkov” janë punësuar 16 kuadro të rinj dhe shtoi: “Vazhdimisht po përsëritet se gjuha jonë është e rrezikuar, nuk është e rrezikuar. Dëshmi për këtë janë aktivitetet në Institutin e Gjuhës Maqedonase. Me punësimin e ri të kuadrove të reja, ajo që kishte stagnuar, tani do të thosha se ka një bum në mbrojtjen e gjuhës maqedonase, edhe pse nuk pati jehonë të tillë në opinion. Brezat e ndryshëm në Institut bashkëpunojnë shumë mirë, ne plotësojmë njëri-tjetrin. Ne, më me përvojë, ua përcjellim njohuritë kolegëve tanë më të rinj, por mësojmë edhe nga të rinjtë për qasjen moderne ndaj gjuhës dhe teknologjive të reja”.

Duke iu referuar përfitimeve nga miratimi i ligjit të ri, i cili është në rendin e ditës të seancës parlamentare të premten, Kostovska përkujtoi se ligji parasheh që të gjitha materialet të korrigjohen me botimin e lektorit dhe punësimin e detyrueshëm të lektorëve në gjuhën maqedonase në të gjitha institucionet dhe organet publike në qeveri.

Prof. Dr. Vesna Kostovska, duke folur për projektet aktuale, theksoi se ky institucion është histori suksesi, e cili, siç tha ajo, ka pasur bashkëpunim të frytshëm me Ministrinë e Kulturës, Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës dhe Qeverinë gjatë viteve të fundit dhe pikërisht për këtë janë realizuar projekte kapitale të rëndësishme për gjuhën maqedonase.

Kostovska përmendi edhe projektin kapital për digjitalizimin e të gjitha kartotekave të fjalëve në gjuhën maqedonase, i cili digjitalizoi dhe mbronte në mënyrë të përhershme pesë milionë fleta në të cilat ishte regjistruar pasuria e gjuhës maqedonase, e cila u grumbullua nga shumë gjenerata studiuesish me dekada.

“Duhen vepra, jo fjalë dhe frikësime”. Kështu mbrohet gjuha”, tha Kostovska, e cila kërkoi miratimin e Ligjit për përdorimin e gjuhës maqedonase, i cili përmban zgjidhje të mira për përmirësimin e gjendjes në gjuhë dhe është kornizë bazë për respektimin e gjuhës standarde.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе