Kostadinovska-Stojçevska: Shkolla në Lubojnë është baza e edukimit dhe identitetit tonë

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, nga shkolla e vjetër në Lubojnë, ku ka filluar rikonstruksioni për krijimin e Qendrës së re moderne për gjuhën maqedonase, tha se themelet e këtij objekti janë themelet historike të arsimit në gjuhën amtare maqedonase. gjuhe.

“Në këtë portë që ka rezistuar sfidues me dekada, në fund të vitit të ardhshëm 2025 do të hyjnë gjuhëtarë, pedagogë, mësues, profesorë të gjuhës maqedonase, dashamirës të fjalës maqedonase. Objekti me fletë-pronësie 55 do të mbetet monument për brezat pas nesh se themelet e këtij objekti janë themelet historike të arsimit në gjuhën amtare maqedonase, shtylla e identitetit tonë”, thotë Kostadinovska-Stojçevska.

Ajo përkujtoi se këtu gjatë luftës së vitit 1944 ra zilja e shkollës dhe shënoi fillimin e mësimit në gjuhën amtare maqedonase. Shkolla e parë në Prespë, e dyta në Maqedoni.

“Ne u zotuam për të restauruar këtë fanar, muret e të cilit, të ndërtuara nga duart e zotërinjve tanë 142 vjet më parë, u kanë bërë ballë luftërave dhe tërmeteve, zjarreve dhe stuhive. Dhe ata janë sërish këtu, si dëshmi për ne, për veten tonë”, tha ministrja e Kulturës, e cila theksoi se Qeveria përmes Ministrisë së Kulturës për ndërtimin e Qendrës së re për promovimin e gjuhës maqedonase, në themelet e shkollës së vjetër, siguroi 32,8 milionë denarë.

Duke ruajtur historinë dhe kulturën e vendit tonë, Qeveria, Ministria e Kulturës dhe Instituti dhe Muzeu- Manastir ia kanë vënë vetes këtë detyrë në nderim të veprimtarëve maqedonas dhe në kujtim të të gjithë punonjësve të arsimit.

Kujdesi për gjuhën maqedonase dhe afirmimin e saj në botë vazhdon përmes projekteve të Ministrisë së Kulturës dhe veprimtarisë botuese, por edhe përmes kësaj Qendre të re e cila do t’i bashkojë të gjitha gjeneratat e maqedonasve vendas dhe të huaj në mënyrë moderne, në shtëpi të maqedonistikës.

Në linkun e mëposhtëm është video me deklaratën e ministres së Kulturës.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе