Kostadinovska-Stojçevska: Po e përfundojmë rivitalizimin e kishës së Engjëllit nga Kurbinova – trashëgimia jonë historike dhe kulturore

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, informoi se pas më pak se katër vite në fazën përfundimtare janë ndërhyrjet për mbrojtjen e plotë të kishës “Shën Gjergji” në Kurbinovë gjegjësisht ëndrra dhe përpjekjet e brezave të ekspertëve të mbrojtjes janë realizuar.

“Kisha e Engjëllit nga Kurbinova priti me durim vëmendjen e denjë. Dhe ai e mori atë dhe u bë prioriteti ynë kryesor. Kisha mori statusin – gjësend i mirë në rrezik, me të cilin mobilizuam të gjitha mjetet profesionale dhe materiale të mbrojtjes”, thotë ministrja e Kulturës. Ajo shton se të vetëdijshëm për vlerën e paçmuar të këtij guri nga mozaiku i trashëgimisë sonë kulturore, Qeveria, Ministria e Kulturës, Instituti dhe Muzeu-Manastir dhe institucionet e mbrojtjes kanë nisur hap serioz, komplekse të barabartë me vepër.

“Qendra Evropiane për Monumentet Bizantine nga Selaniku ishte bashkëpunëtori ynë ekspert jashtëzakonisht i vlefshëm në këtë përpjekje,” thekson Kostadinovska-Stojchevska, duke shtuar se ne duam që kjo perlë e shekullit të 12-të, të cilën e kemi futur në Listën Paraprake të Trashëgimisë Kulturore Botërore të UNESCO-s, të jetë sa më shpejt të jetë e mundur në të gjithë lavdinë e saj për publikun botëror.

“Është pikërisht piktura e saj afreske që e rendit këtë kishë ndër veprat më të rëndësishme të artit mesjetar bizantin në botë”, shton Kostadinovska-Stojçevska, duke kujtuar se në vjeshtën pandemike dhe të pasigurt të vitit 2020, me vëmendje të jashtëzakonshme, ekspertizë të nevojshme, me buxhet rekord për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore në rrezik dhe pas një projekti të zhvilluar me përkushtim të madh profesional, filluan ndërhyrjet konservatore-restauruese të arkitekturës, e më pas edhe të pikturës murale të kishës “Shën Gjergji” në Kurbinovë.

Kostadinovska-Stojçevska thekson se përkundër apelit dhe përpjekjeve të ekspertëve të mbrojtjes, siç thotë ajo, neglizhenca sistematike pothuajse dhe joadekuate në politikat kulturore, veçanërisht në dekadën e fundit, e kanë vënë në rrezik serioz këtë thesar unik kulturor.

“Edhe pse punimet konservuese dhe restauruese po bëhen edhe në Akuaduktin e Shkupit, në kishat dhe manastire të shumta, si dhe rehabilitimi i monumenteve nga LNÇ, mund të them pa rezerva se kisha e “Shën Gjergjit” në Kurbinovë ishte prioritet në politikën tonë të mbrojtjes së trashëgimisë kulturore si një tjetër shtyllë e rëndësishme dhe e padiskutueshme e identitetit”, thotë ministrja e Kulturës.

Në linkun e mëposhtëm është video deklarata e ministres së Kulturës:

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе