Versioni i azhurnuar i ,,  Arkivit digjital i kritikës së muzikës maqedonase”

од admin_kult

Në linkun: https://sprintstudio.com.mk/kritiki/ është në dispozicion versioni i azhurnuar i kritikës së muzikës maqedonase (1035-1980)”, e plotësuar me të gjitha zhanret e gazetarëve të publikuara në periudhën e viteve të shtatëdhjeta të shekullit të kaluar.

Arkiva digjitale është azhurnuar me 993 kritika të reja, shqyrtime, intervista. Në projektin ku është arkivuar historia e muzikës maqedonase, në periudhën e kaluar kanë punuar Mr. Eleni Novakovska, Mr. Jana Kollovska Bojoviq, Marko Kollovski dhe Dr Julijana Zhabeva-Papazova. ,, Ideja për këtë projekt ( ose për këtë ndihmë praktike për të gjithë hulumtuesit e historisë së muzikës maqedonase, si dhe për dashamirët e muzikës në vend dhe jashtë vendit), ka lindur në një nga shumë kërkime, kërkesa dhe kërkimi në periodik në Maqedoni, nga periudha midis dy luftërave botërore deri më sot, që lidhen me studimin e një problemi të vetëm. Ose duke shkruar një monografi dhe artikull të veçantë. Gjatë atyre shfletimeve të lodhshme dhe shfletimin e faqeve me pluhur të gazetave dhe revistave që janë botuar te ne në atë periudhë, duke kërkuar ose kontrolluar një fakt,  pyetjen që parashtrova ishte: a duhet çdo herë kështu? Ose: A duhet çdo kush kështu? A duhet vazhdimisht të humben, jo orë, por javë dhe muaj në këtë, nga një faqe – e vështirë, nga tjetra – punë e pashmangshme?”, shpjegon Marko Kollovski. Ai shtoi se projekti ,, Arkiva e digjitalizuar e kritikës së muzikës maqedonase”, mund shumë lehtë të ritet në një projekt gjithëpërfshirës ,, Arkiva digjitale e kritikës së muzikës maqedonase”.

,,Me këto informacione, të nderuar ju lë në kërkimin emocionues përmes kësaj baze të dhënash e cila në kohën e lëshimit të saj për përdorim publik përmbante mbi treqind rekorde. Sot (2020) ato janë afër 2000. Të gjithë ato mund të kërkohen sipas kritereve të ndryshme, duke kombinuar më shumë fjalë kyçe, sipas autorëve, vepra etj. Pastaj regjistrimet e gjetura ( shpesh shqyrtime ) mund të shihen në çdo pajisje (kompjuter, tabletë, telefon) dhe të shfrytëzohen për çdo përdorim. Mundësit për përdorim janë të pakufizuar. Udhëtoni në rrugët emocionuese të së kaluarës sonë muzikore”, thotë Marko Kollovski.

Ai shton se arkivi përmban tekste të gazetarëve të publikuara në periudhën nga viti 1935 deri më 1980, dhe shpreson se projekti do të vazhdon edhe dekadat e ardhshme.

Kjo faqe e internetit mbështetet nga Ministria e Kulturës, është në dobi të madhe të muzikologëve, kompozitorëve, artistëve të muzikës, hulumtuesit dhe dashamirësve të muzikës.

 

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе