Hapet ekzpozita „Në gjurmët e Shën Kirilit dhe Metodit“ dhe promovimi i botimit të shtypur „Shpallje“ të Konstantin Filosof – Shën. Kirili

од admin_kult

Në qendrën kulturore informative në Shkup, sot u mbajt promovimi i botimit të shtypur „Shpallje“ të Konstantin Filosof – Shën Kirili, ndërsa u hap edhe ekspozita „Në gjurmët e Shën Kirilit dhe Metodit“, si pjesë e programit për shënimin e festës së 24 majit– Ditës së iluministëve sllave, Shën Kirili dhe Metodi, nën organizim  me Republikën e Sllovakisë.

Në promovimin dhe hapjen e ekspozitës, ngjarje në të cilën, fjalim mbajti kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev,  morën pjesë edhe zëvendëskryeministri për çështje evropjane, Nikolla Dimitrov, ministrja e Kulturës Irena Stefoska, i pari Kishës Ortodokse, z. Stefan, Kiro Stojanov, peshkop i Strumicës dhe Shkupit – kreu i mitropolisë së Shkupit, përfaqësues të Ambasadës së Çekisë në Shkup dhe mysfarë nga Sllovakia.

Misioni i Shën Kirili dhe Metodit është njëri ndër shembujt e parë për bashkimin e sllavëve me popujt e tjerë në Evropë, për lidhjen e kulturave të ndryshme dhe respektimin e dallimeve. Kjo është vlera të cilës edhe sot i referohemi, duke u kujtuar në ta dhe historinë, njëkohësisht të kthyer me shikimin drejt të ardhmes dhe për të cilën themi se pikat e përbashkëta nuk na ndajnë, por na lidhin, theksoi kryeministri Zoran Zaev.

– Misioni i Shën Kirilit dhe Metodit është largpamës dhe edhe më tej i bashkon sllavët dhe popujtë tjerë në Evropë. Kjo vlerë edhe sot pas më shumë se 1150 vjet na mëson dhe frymëzon. Në këtë frymë, respektimi i veprës së Shën Kirilit dhe Metodit, bashkë me sllavët dhe popujt e  tjerë të cilët e ndjejnë të nëjtin borxh drejt misionit të tyre, trashëgimisë dhe e kujtojnë atë me dinjitet dhe nder, është faktor bashkues aq i rëndësishmëm për bashkëkohësinë tonë dhe të ardhmen, tha Zaev.

Ai theksoi se promovimi i botimit „Shpallje“ dhe ekspozitës „Në gjurmët e Shën Kirilit dhe Metodit “, përkon edhe me dy jubile – 30 vjet nga pavarësia e RMV-së dhe 100 vjet nga lindja e Bllazhe Koneskit, themeluesit të gjuhës bashkëkohore shqipe.

Botimi bibliofil „Shpallje“, për herë të parë i botuar në Sllovaki, me rastin 1150 viteve të misionit të iluministëve sllavë, tash po përjeton edhe botimin e dytë të plotësuar në gjuhën e vjetër sllave, sllovake dhe gjuhën maqedone.  Botimi është i realizuar nga biblioteka popullore e Sllovakisë në bashkëpunim me Shoqatën e shkrimtarëve të Sllovakisë dhe mbështetjen finansiare të Qeverisë së RMV-së.

 

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе