Konferenca “Në prag të një katastrofe klimatike” në MÇK

од admin_kult

Sot dhe nesër (20 dhe 21 maj 2022) në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Shkup do të mbahet konferenca “Në pragun e një fatkeqësie klimatike: arti, kultura, ekologjia dhe politikëbërja në shekullin 21”.

Sipas organizatorëve, konferenca është konceptuar si një platformë në të cilën teoricienët, praktikuesit, politikëbërësit dhe artistët do të ndajnë pikëpamjet e tyre mbi artin dhe kulturën, se si përballen me sfidat e mjedisit dhe pasigurinë globale, si dhe do të eksplorojnë dhe ndajnë mënyrat e mundshme për të transformuar një të ardhme në të ardhmen që është e mirë për të jetuar, për ekzistencën njerëzore dhe jo njerëzore (në një kuadër ekofeminist, postkolonial të kujdesit, solidaritetit dhe antikapitalizmit).

Konferenca përbëhet nga leksione, diskutime, prezantime të programeve të kërkimit të artit dhe diskursit, si dhe një program arti.

Organizatorë janë Lokomotiva – Qendra për Iniciativa të Reja në Art dhe Kulturë dhe Sheshi Sloboda, në partneritet me Platformën e zakonshme – Beograd dhe Muzeun e Artit Bashkëkohor – Shkup, si pjesë e projektit të BE-së – AKT: Art, Klim, Ndryshim.

Pjesëmarrës në konferencë janë Ljubica Slavkoviq, Ana Mendez de Andes, Filip Stojanovski, Tomislav Vukoja, Zoran Eriq, Raluka Voinea, Ana Frangovska, Iva Markoviq, Aslihan Demirtash, Xhulia Kasalini, Predrag Momciloviq,Karolina Markes Vasileios Ntyros,Teodora Zumba, Krista Buran,Nikolla Pristash,Jovana Karauliq. , Sabine Zan, Slobodanka Stevçeeska dhe Milos Kovaçeevi..

Moderatorë janë Biljana Tanurovska-Kulavkovski, Ivana Dragsic, Irena Cvetkovic, Zdravko Saveski, Mariana Cvetkovic dhe Violeta Kaçakova.

Temat e panelit: Transformimi i qasjes së politikëbërjes në një epokë katastrofash mjedisore; Institucionet në kulturë dhe ekopolitikë; Aleancat feministe për të ardhmen; Growth Talk – Një vizion i ri për një të ardhme të qëndrueshme; Praktikat artistike dhe perspektivat ekopolitike; Edukimi artistik dhe ekologjia, kërkimi, vizionet, takimet…; Një model ekonomie transformuese për një shoqëri më të qëndrueshme dhe më të drejtë.

Programi artistik më 20 maj përfshin një shfaqje të filmit të BADco-s The Labour of Panic në ora 17:30 dhe një shfaqje të (Natyrës së zbuluar ose tregime për bimët dhe punëtorët) e Vlladimir Bjeliciq, nga ora 18:15 deri në 19:15.

Konferenca mbështetet nga programi ‘’Europa Kreative’’ e BE-së,Ministria e Kulturës dhe Fondacioni Heinrich Ball.

Programet janë në gjuhën angleze dhe do të mbahen në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Shkup.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе