Urime me rastin e 24 majit, Ditës së iluministëve sllavë

од admin_kult

Ministri Hysni Ismaili në emër të Ministrisë së Kulturës drejton urime deri te qytetarët e Republikës së Maqedonisë së Veriut me të cilën uron 24 majin –Ditën e vëllezërve Shën Kirili dhe Metodi.

Në këtët ditë ne festojmë punën e jashtëzakonshme epokale dhe veprave ndriquese të iluministëve sllavë dhe rëndësin e tyre të madhe për Evropën, botën dhe për Maqedoninë e Veriut të shprehur përmes misioneve të tyre midis popujve sllavë në shekullin e nëntë.

Procesi kulturor i vëllezërve Shën Kirili dhe Metodi ka sjellur hapat civilizuese për në Evropë, kjo është krijimi i alfabetit të parë – alfabetin glagolitik, nga e cila më vonë nga ndjekësit e tyre, para së gjithash Shën Kliment Ohridski, do të krijojë alfabetin qirilik si bazë të standartizimit të gjuhës dhe shkrimit maqedonas.

Në këtë ditë populli sllavë e feston misionin me të cilën vëllezërit sllavë dhan shembull për lidhjen e kulturave të ndryshme dhe në të njejtën kohë respektimin e dallimeve.

Misioni iluminist i vëllezërve Shën Kirili dhe Metodi ishte inspirim për punën e puntorëve iluminist dhe institucioneve, dhe me këtë rast dërgojmë urime dhe me rastin e Ditës së puntorëve iluminist.

 

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе