Është punuar model 3D i bazilikës së hershme krishtere në “Shën Erazmo” në Ohër

од admin_kult

Duke përdorur teknika të regjistrimit fotogrametrik,është punuar model tre dimensional i bazilikës së hershme krishtere në kishën “Shën Erazmo” në afersi të Ohrit.

Sipas informacioneve nga Enti dhe Muzeu i Ohrit,modelin e bazilikës e ka punuar dr. Hristijan Talevski nga Instituti për kulturë të vjetër sllave në Prilep,ndërsa dokumentacioni i saktë i këtij ndërtimi,mbi të gjitha,do të përdoret për përgaditje të projekteve për konservim të arkitekturës dhe mozaikëve.

Bazilika e hershme krishtete në lokalitetin Maucker është zbuluar rastësisht në vitet e 70-ta të shekullit të kaluar.Gjatë hulumtimeve të kryera më vonë është zbuluar një neokropol që shtrihet mbi dhe përreth kishës “Shën Erazmo”.Objekti i vetë bazilikës është ndërtuar në një fazë,midis fundit të shek. të IV dhe fillimit të shek. të V,ndërsa më vonë është zgjeruar me disa rrindërtime anësore,ndarje dhe mure.

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе