Vazhdojnë hulumtimet arkeologjike në lokalitetin ,,Kalaja”  te qyteti i vjetër

од admin_kult

Ekipi i muzeut popullor nga Velesi në udhëheqjen e kustos  Anita Vasillkova Midoska, nga mesi i shtatorit punon në hulumtimin e lokalitetit të Kalas te fshati qyteti i vjetër.

Fokusi kryesorë i hulumtimit do të zgjasë deri në mesë të tetorit është plotësimi i pamjes historike të kësaj hapësire, e cila në antik ka qenë një nga rrjetet kryesore të komunikimit që çonte në fushën e Pelagonisë.

Të dhënat tregojnë që hapësira ishte e banuar për një kohë të gjatë, dhe sipas gjetjeve arkeologjike, mund të konstatohen gjurmë të jetesës intensive në periudhën nga shekulli II p.e.s. deri në periudhën mesjetare, pra deri në shekullin e 14 të erës sonë .

Përndryshe, nga zbulimet e luajtshme, qeramika është më e përfaqësuar, dmth enët që janë përdorur në jetën e përditshme të njeriut antik dhe janë kryesisht prodhim lokal që pasqyrojnë trendët e prodhimit dhe krijimit në atë kohë, si dhe gjetjet nga metali.

 

Hulumtimet e këtij viti të këtij lokaliteti paraqesin pjesë të Programit vjetorë për financimin e projekteve të interesit nacional për vitin 2020 të Ministrisë së Kulturës te lokaliteti Kalaja te qyteti i vjetër ndodhet në degën më të ulët të veriut të masivit malor Sokolçica i cili është vetëm një vazhdim i malit Ruen në anën e djathtë të lumit Babuna pranë vendbanimit të ri Qyteti i Vjetër.

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе