Shënimi i 5 Majit – Ditës së gjuhës maqedonase

од admin_kult

Me rastin e 5 majit – Ditës së gjuhës maqedonase, që shënohet për herë të dytë, Instituti i gjuhës maqedonase ,, Krste Misirkov” (IGJM) do të shpallë në mënyrë elektronike dhjetë libra për afirmimin, përkujdesjen dhe studimin e gjuhës standarde maqedonase.

Bëhet fjalë për librat “ Për gjuhën maqedonase”, libër i 11 botimeve speciale të IGJM, e botuar në vitin 1978 nën redaktimin e Todor Dimitrovski, Bllazhe Koneski dhe Trajko Stamatoski; Tetë koleksione ( duke filluar nga libri i dytë) nga botimi “ Ditët e Bllagoja Korubun”  themelues dhe kryeredaktor: Snezhana Vellkovska (koleksionet e fundit janë në dispozicion në faqen e internetit të Institutit, dhe botimet tjera elektronike të padisponueshme   janë në pregaditje për botim); Botimi i llojit të fotografive të ,, Fajori i mbiemrave te maqedonasit”, në dy vëllime ( nga viti 1994 deri 2001) nga autorët Marija Korobar – Bellçeva, Ollga Ivanova, Marinko Mitkov dhe Trajko Stamatoski dhe nën redaksin e Trajko Stamatoski (ku në këtë mënyrë IGJM ja shënon ditëlindjen e  95 )

 

Në fjalimin me rastin e Ditës së Gjuhës Maqedonase, drejtoresha e Institutit të gjuhës  maqedonase ,, Krste Misirkov” – Shkup, prof. D-r Elena Jovanova – Grujovska, thotë se është koha për 4 200 faqe nga “Fjalori interpretues i gjuhës maqedonase” të bëhen të disponueshëm në formë eketronike për popullin dhe botën, për të cilën siç thotë, e kërkojnë mbështetjen  nga Qeveria  dhe institucionet përkatëse.

,, Tashë është koha për digjitalizim dhe për botim elektronik! Dita e këtij viti të gjuhës maqedonase le të jetë edhe një nxitje tjetër për këtë!, rekomandon Jovanova-Grujovska. Instituti i gjuhës maqedonase, përmes punës së projekteve të tij, përmes studimeve pasuniversitare dhe doktoratës, si dhe përmes punimeve të botuara, si dhe përmes veprave të botuara,tashmë  shtat dekada e promovon dhe konfirmon alfabetin, si dhe parimet themelore për drejtshkrimin fonetik, përfaqësimin e formave gramatikore  dhe “parashtersave të gjalla ( Bllazhe Koneski) nga fjalimet kryesore dhe pasurimin  fjalorit nga  të gjitha dialektet.

 

 

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе