Shënohet dita e gjuhës maqedone

од admin_kult

Në organizim të Ministrisë së Kulturës, sot në Klubin e deputetëve u mbajt manifestim solemn me rastin e Ditës së Gjuhës Maqedonase – 5 Maji.

Në këtë manifestim, ku morën pjesë ministra, përfaqësues të trupit diplomatik, profesorë dhe figura të tjera të njohura nga jeta publike dhe politike në vend, fjalim mbajti edhe kryeministri Dimitar Kovaçevski.

„Festimi i sivjetshëm i Ditës së Gjuhës Maqedone na obligon edhe një herë që të dërgojmë mesazh të qartë: Kjo Qeveri sinqerisht dhe fuqishëm është e përkushtuar për të ushqyer dhe promovuar gjuhën maqedone, monumentin e përjetshëm të ekzistencës sonë si komb. Edhe sot prioritet ynë mbetet nxitja e zhvillimit dhe afirmimit të gjuhës maqedone si investim i vazhdueshëm për të ardhmen e saj. E ardhmja e gjuhës sonë është e ardhmja e atdheut tonë. Gjuha është materie e gjallë dhe ne më së miri do të tregojmë se kujdesemi për të, përmes mënyrën se si e flasim, si e shkruajmë, si e lexojmë gjuhën letrare maqedone. „Kështu japim shembullin e gjuhës me të cilën dëshirojmë të rriten brezat e rinj”, tha kryeministri Kovaçevski në fjalimin e tij.

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, duke uruar Ditën e gjuhës maqedone, tha se manifestimi i sotëm realizohet për nder të themeluesve të shkrim-leximit dhe letërsisë sllave, për nder të të gjithë atyre që krijuan, mblodhën dhe u larguan dhe për nder të autorëve të sotëm që kujdesen gjuhën tonë.

“Në këtë hapsirë të vogël, në disa pjesë, vendasit mezi kuptoheshin fillimisht. Prandaj na duhej Blazhe Koneski për ta kodifikuar këtë pasuri tonë gjuhësore, si bazë, për ta përkthyer në një gjuhë moderne, letrare maqedone. Sharmi i dialekteve tona që e ruajmë nga harresa duke përdorur anën e mirë të dixhitalizimit, para së gjithash, në dosjet në Institutin e Gjuhës Maqedone, është vërtetim se ne maqedonasit jemi kudo. Ne do të jemi përderisa të flasim dhe të flasim me gjeneratat tona në gjuhën maqedonase”, tha ministrja e Kulturës.

Në këtë kontekst, ajo tregoi Konkursin “Vizato në gjuhën maqedone”, i cili tashmë është publikuar në faqen e Ministrisë së Kulturës. Qëllimi i konkursit është stimulimi i përdorimit të përditshëm të gjuhës moderne maqedonase dhe përmes shprehjes që u përshtatet veçanërisht të rinjve – grafitit si shkrim në murë.

Drejtoresha e Institutit për gjuhë maqedone „Krste Misirkov” rikujtoi se në vitin e Koneskit filloi dxhitalizimi i plotë i dosjeve në Institut.

„Në vitin e Koneskit filloi dixhitalizimi i plotë i dosjeve në Institutin për Gjuhë Maqedone. Me iniciativë të Ministrisë së Kulturës, me mbështetjen financiare të Qeverisë, realizimi i projektit udhëhiqet nga Fondi për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik dhe kompania Inboks. Deri më tani janë dixhitalizuar dosjet në gjuhën kishtare sllave, në leksikologji dhe në gjuhën moderne maqedonase”, tha drejtoresha Jovanova-Grujovska.

Në emër të Këshillit për gjuhën maqedonase, të pranishmëve iu drejtua profesori Ludmil Spasov, i cili tha se në këtë mënyrë shënohet dita kur i bëjmë homazh gjuhës sonë, por edhe kulturës maqedone në përgjithësi, duke respektuar gjuhën maqedone si kulturën tonë. trashëgimi, por edhe si e ardhmja jonë.

„Këtë vit jemi në fazën e afirmimit të Strategjisë së re për gjuhën maqedone, se duhet të zhvillojmë më tej planifikimin gjuhësor, duke ndërmarrë veprime për funksionalizimin e statusit të gjuhës standarde moderne”, tha profesor Spasov. Në fjalën e tij ai njoftoi se së shpejti do të fillojë mësimii i gjuhës maqedone në Universitetin e Korçës, Republika e Shqipërisë.

Ministrja Trençevska theksoi se fëmijëria e hershme është e rëndësishme për zhvillimin e përgjithshëm të personalitetit dhe nga kjo është rëndësia e krijimit të organizuar të kushteve për atë zhvillim që nga mosha më e re.

„Për zhvillimin e gjuhës, komunikimit dhe shkrim-leximit nevojiten materiale që do të nxisin të folurin e fëmijëve, perceptimin vizual të shkronjave, nxitjen e interesit për shfletimin dhe leximin e librave me figura dhe librave të tjerë, organizimin e lojërave me të folur, dramatizimet dhe lojërat me role.Gjuha e fëmijëve është e nevojshme që ata të shprehin mendimet dhe ndjenjat e tyre, por në të njëjtën kohë është e nevojshme që ata të kuptojnë të tjerët me të cilët komunikojnë çdo ditë”, tha ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, nga ana tjetër, theksoi se populli maqedonas me fuqinë e fjalës kanë mbajtur të gjallë gjuhën e të parëve për t’ua trashëguar trashëgimtarëve të tij.

„Edukimi, mbrojtja, promovimi dhe afirmimi i mëtutjeshëm i gjuhës maqedone mund të ndërtohet vetëm mbi baza të forta, të cilat i vendos arsimi.Kështu edhe rëndësia e investimeve të vazhdueshme në përmirësimin dhe zhvillimin e arsimit, që është prioritet për këtë Qeveri dhe për Ministrinë e Arsimit”, tha ministri Shaqiri.

Në këtë ditë, në vitin 1945, me Aktvendim të Qeverisë Popullore të Republikës Federale të Maqedonisë u miratua alfabeti i gjuhës maqedone dhe dy muaj më vonë Ministria e atëhershme e Arsimit legalizoi Drejtshkrimin e parë të gjuhës maqedonase. Shtatëdhjetë e katër vite më vonë, me vendim të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, 5 maji është shpallur Dita e gjuhës maqedone dhe e alfabetit maqedon.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе