Kostadinovska-Stojçevska: Përkrahja që u japim komunave për zhvillimin e kulturës sjell edhe përfitime ekonomike

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në promovimin e sotëm të Programit për shfrytëzimin e dotacioneve kapitale për projekte investuese në njësitë e vetëqeverisjes lokale në fushën e kulturës për vitin 2024, së bashku me kryetarët e komunave, theksoi se kultura njihet gjithnjë e më shumë si industri e cila mund të sjellë përfitime të mëdha ekonomike për komunitetin lokal.

“Ndërgjegjësimi dhe përdorimi i atij dimensioni të kulturës është një mundësi e pashtershme edhe për ne. Në këtë botë të globalizimit, që përfshin në mënyrë të pashmangshme kulturën, identiteti kulturor lokal duhet të luftojë me zgjuarsi për dukshmërinë e tij. Së bashku ta ndihmojmë në këtë”, theksoi ministrja e Kulturës dhe u uroi kryetarëve të komunave të pranishëm në nënshkrimin e marrëveshjeve realizim të suksesshëm dhe efikas të projekteve kulturore.

Ajo theksoi se Qeveria dhe Ministria e Kulturës dërgojnë  mesazh të qartë se i njohin nevojat e kulturës lokale dhe për këtë arsye ofrojnë ndihmë konkrete financiare, me të cilën bashkërisht kontribuojmë në cilësinë e zhvillimit lokal dhe zbatimin e politikave kulturore në mënyrë të barabartë në të gjithë vendin.

“Këtë vit kemi rritur buxhetin për këtë qëllim për 10 milionë denarë dhe synimi ynë është që çdo vit të rrisim mbështetjen për komunat”, theksoi ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

Komisioni vendosi këtë vit të mbështesë projektet për: ndërtimin dhe përshtatjen e objektit “Parku” në qendër kreative multifunksionale në Komunën e Manastirit; rikonstruksion me përshtatje të Shtëpisë së Kulturës në Komunën e Dojranit; rikonstruksioni i Muzeut të Qytetit (faza e arkitekturës dhe makinerisë) në Komunën e Demir Kapisë dhe në komunën e Mavrovës dhe Rostushës dhe Dellçevës vazhdojnë projektet e filluara për rindërtimin e qendrës multifunksionale “Diço Zografski” në fshatin Tresonçe dhe për rikonstruksionin e Shtëpisë Përkujtimore KAÇKM(zdrukthtari e jashtme dhe fasada). Në Komunën e Çashkës janë ndarë mjete për ndërtimin e Shtëpisë së Kulturës.

Në Komunën e Krivogashtanit janë siguruar mjete për ndërtimin e rrethojës dhe rregullimin përdhes të bibliotekës dhe muzeut, Komuna e Bogdancit do të përgatisë projektin bazë dhe dokumentacionin teknik për skenë verore – pajisje urbane, në Komunën e Veles do të vendosen panele fotovoltaike në çatinë e Bibliotekës “Goce Dellçev”. Në Komunën e Krushevës janë siguruar mjete për ndriçimin e skenës, ndërsa në komunën Çuçer Sandevë janë miratuar mjete për shtëpinë e kulturës “Partizanski Dom” – Sandevë.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе