Kostadinovska-Stojçevska: Kryetarët e komunave po e shfrytëzojnë me sukses programin për dotacione kapitale, vitin e ardhshëm planifikojmë buxhet më të madh

од admin_kult

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska në intervistën e sotme për televizionin “Tera” theksoi se rindërtimi i objektit të rrënuar “Parku” në Manastir, i cili do të restaurohet përmes Programit për subvencione kapitale të destinuara për pushtetin lokal si objekt është pjesë e kujtesës së brezave të Manastirit.

Prandaj, shtoi ministrja e Kulturës, është shumë e rëndësishme që rindërtimi të fillojë këtë vit me mjete prej 9 milionë denarë dhe se Komuna e Manastirit ka projekt të mirë për përshtatjen e “Parkut” në qendër kulturore multifunksionale.

– Objekti është pjesë e kompleksit memorial dhe me kinemanë “Manaki” dhe Shtëpinë e Oficerëve do të restaurohet një segment i konsiderueshëm i bërthamës së Manastirit, i cili është i një rëndësie të veçantë për kujtesën kolektive të banorëve të Manastirit dhe mbrojtja e monumenteve të kulturës – tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

Shuma e cila u miratua për objektin “Parku”, siç sqaroi ministrja e Kulturës, i referohet punimeve të muraturës, lyerjes dhe punimeve në çati. Objekti mund të rikonstruktohet me mjete nga komuna dhe mund të vazhdojë të shfrytëzohet edhe vitin e ardhshëm me Programin e dotacioneve kapitale.

Rikonstruksioni i “Parkut” është i rëndësishëm për Ministrinë e Kulturës, sepse ashtu si Shtëpia e Oficerëve, objekti dhe mbrojtja e tij do të jetë përgjegjësi e Institutit dhe Muzeut – Manastir. Duke iu referuar Shtëpisë së Oficerëve në Manastir, e cila është pikë referimi e qytetit, ministrja e Kulturës tha se është veçanërisht krenare që shumë vite më parë, opozita, së cilës i përkiste, e pengoi Shtëpinë e Oficerëve si objekt pa emër të shitet.

– Mirëpo, si me rinovimin e objektit ashtu edhe me rregullimin e hapësirës, ​​Manastiri i ka rikthyer shkëlqimin Shtëpisë së Oficerëve dhe rrugës kryesore. Nuk mbaj mend që Shtëpia e Oficerëve të mos ketë pasur ndonjë ngjarje që nga hapja e saj, është mjaft aktive. Ai inkurajoi artistët e rinj të krijojnë, të kenë koncerte edhe ata më me përvojë. Prandaj besoj se çdo investim në objekt kulturor dhe në kulturë në përgjithësi paraqet investim të madh në të ardhmen”, tha Kostadinovska-Stojçevska në TV “Tera”.

Ministrja e Kulturës informoi se kinemaja ikonë e Manastirit “Partizani” do të shndërrohet në qendër moderne multikulturore, për të cilën nga buxheti i Ministrisë së Kulturës në vitin 2024 janë siguruar 14,9 milionë denarë.

– Objekti i ish kinemasë “Partizan”, që është në pronësi të Teatrit Kombëtar, megjithëse ka pamjen e jashtme të rrënuar, është mjaft i ruajtur brenda. Vitin e kaluar bëmë projekt për rindërtimin e plotë të objekteve të Qendrës së Kulturës, Teatrit të Manastirit dhe kinemasë. Pas rehabilitimit, Teatri i Manastirit do ta shfrytëzojë këtë vend ikonik si  skenë më të vogël për shfaqje, brenda do të ketë gjithçka që i nevojitet teatrit, nga dhomat e grimit deri te pajisjet e skenës, si dhe do të ketë hapësirë ​​ndihmëse për stafin. Objekti do të përdoret si hapësirë ​​moderne galerie dhe do të mund të mbahen koncerte më të vogla. Në Manastir, përveç “Dyqanit” dhe Muzeut, nuk kemi hapësirë ​​të përshtatshme galerie – informoi Kostadinovska-Stojçevska, e cila thotë se qëllimi i restaurimit të “Partizanit” është që të ndërlidhet kompleksi i institucioneve kulturore dhe të modernizohet çdo fushë të këtij aktiviteti.

Intervista e ministres Bisera Kostadinovska-Stojçevska për televizionin “Tera” është në linkun e mëposhtëm:

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе