Kostadinovska – Stojçevska: Pagat në kulturë janë rritur për 43% në dy vjet falë Marrëveshjes së Përgjithshme dhe Kolektive për kulturën

од admin_kult

Të gjithë punonjësit në kulturë, duke filluar nga pagesa e muajit shtator, marrin paga më të larta për 10% si rezultat i Marrëveshjes së Përgjithshme Kolektive për punonjësit në sektorin publik të arritur këtë vit.

Pagat në kulturë, që nga fillimi i valës së rritjeve në vitin 2021, së bashku me rritjen e fundit nga shtatori 2023, janë më të larta me 43%.

Një dinamikë e tillë e rritjes së pagave nuk është vërejtur deri më tani në sektorin publik në vend, dhe ky ndryshim drastik në favor të punëtorëve të kulturës erdhi me nënshkrimin e Kontratës Kolektive, e cila u shpall vazhdimisht në 15 vitet e mëparshme, për t’u realizuar përfundimisht në vitin 2019.

Marrëveshja kontribuoi në drejtësinë në grupimin e vendeve të punës, në vlerësimin e drejtë të punës së punonjësve, në realizimin e të drejtave për shtesa pagash, në parandalimin e abuzimit të punonjësve në kulturë, në parandalimin e selektivitetit dhe favorizimit në përcaktimin e të drejtave të marrëdhënies së punës dhe në rregullimin e çështjeve tjera relevante të marrëdhënies së punës.

Falë Marrëveshjes Kolektive, që nga viti 2020 pagat në kulturë janë rritur disa herë, përkatësisht: me 1,65% në vitin 2021, me 19,55% në vitin 2022, me 12,55% në mars të vitit 2023.

Pagat në kulturë po rriten këtë vit për herë të dytë me 10% të tjera dhe ky është rezultati i nënshkrimit të Kontratës së Përgjithshme Kolektive për pagat në sektorin publik, e cila garanton rritje të vazhdueshme të pagave me një zgjidhje që nuk do të varet nga vullnetin dhe dëshirën e çdo partie politike si tani ashtu edhe në të ardhmen.

Theksojmë se zbatimi i Konkluzionit të Qeverisë për rritjen me 10 për qind të pagës bazë në sektorin publik, që vlen për të gjithë vendin, bëhet në përputhje me Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive. Gjegjësisht, mënyra e përcaktimit të pagës bazë bruto është përcaktuar në Kontratën Kolektive për Kulturë, dhe me vendimet individuale të pagave përcaktohet vetëm shuma, natyrisht e rritur për 10% në përputhje me nenin 14 të Kontratës së Përgjithshme Kolektive.

Rritja e pagave në kulturë nga viti 2021 deri në shtator 2023 shihet më së miri duke krahasuar të dhënat për disa vende pune dhe tituj në disa institucione kulturore.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе