Kostadinovska-Stojçevska: Nuk do të lejoj vendime të dëmshme për bibliotekën në Tetovë dhe përpjekje për shfrytëzimin e kulturës për interesa personale apo partiake

од admin_kult

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska në konferencën e sotme për media në Qendrën e medias në Qeveri, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve, iu referua gjendjes dhe zhvillimeve aktuale në IN Biblioteka “Koço Racin” në Tetovë.

Kostadinovska- Stojçevska, duke dhënë informacione të sakta për të gjitha aktivitetet lidhur me bibliotekën në Tetovë, sqaroi se në drejtim të shfrytëzimit cilësor dhe të ndërgjegjshëm të hapësirës në IN, ka lindur ideja që delegacioni i Bashkimit Evropian në vendin tonë të marrë hapësirë ​​në një nga institucionet kombëtare në Tetovë, si qytet që duhet të lirohet nga retorika nacionaliste dhe që duhet të jetë shembull i vërtetë i një shoqërie për të gjithë.

Ministrja e Kulturës theksoi se pas lëvizjes së Universitetit Shtetëror në Tetovë, i cili deri vonë shfrytëzonte sallën e Qendrës së kulturës në Tetovë, është rënë dakord që njëra nga ato salla, deri në ndërtimin e objektit të ri të dedikuar për bibliotekë dhe teatër, do të shfrytëzohet nga Biblioteka, dhe një pjesë do të përdoret nga Delegacioni i BE-së në vendin tonë.

“Pas matjeve të ndryshme të hapësirës, ​​arritëm në përfundimin se ajo që duhet të bëjë biblioteka është të kalojë nga ambientet ekzistuese në vendin afër ku do të marrë deri në 100 metra katror më shumë hapësirë ​​për të gjithë koleksionin e tyre të librave. Ne do ta rinovojmë dhe modernizojmë atë hapësirë ​​dhe do ta shfrytëzojnë derisa të kalojnë në objektin e ri të bibliotekës dhe teatrit në Tetovë, i cili do të jetë gati në vitin 2027”, tha Kostadinovska-Stojçevska.

Ajo ka theksuar se nuk e arsyeton manipulimin e drejtorit të bibliotekës në Tetovë, i cili pretendon se po i bëhet presion dhe se punonjësit nuk duan të lëvizin nga një hapësirë ​​në tjetrën në të njëjtin objekt.

“Përkundrazi, ekipi i bibliotekës, i cili është formuar që në fillim për të bërë vlerësim se çfarë duhet të rinovohet në ambientet e reja, bashkëpunon me punonjësit e Ministrisë së Kulturës. Nuk do të lejoj që asnjë institucion nacional të dëmtohet apo të menaxhohet nga pakujdesia”, shtoi Kostadinovska-Stojçevska, e cila theksoi se drejtoresha e bibliotekës është në pushim mjekësor afatgjatë, nuk ishte e gatshme për bisedë dhe asnjë nga punonjësja ka të drejtë të marrë vendim në emër të saj.

“Në periudhën e kaluar sa herë që i jemi drejtuar drejtoreshës ajo ka qenë vazhdimisht e pakapshme, nuk kemi marrë asnjë përgjigje, as pozitive e as negative. Më vjen keq që ka ende njerëz që i përdorin institucionet nacionale dhe sektorin e kulturës për interesa personale dhe grindje partiake. Apeloj që sjellja e tillë të ndalet. Nëse mund të tregojmë në një front jashtë vendit se kultura mund të na bashkojë, nuk mund të mos e tregojmë atë në shtëpi. Nuk dua që punëtorët të përdoren për qëllime dhe zënka”, tha Kostadinovska-Stojçevska.

Ajo sqaroi se në ambientet e reja, biblioteka do të ketë hapësirë ​​shtesë, dhe nëse kjo do të nënkuptojë plan urbanistik të ndryshëm të mallrave të bibliotekës, kjo duhet të përcaktohet më tej nga një komision i përbërë nga punonjës të Ministrisë së Kulturës dhe Bibliotekës.

“Bibliotekat janë segment shumë i rëndësishëm në fushën e kulturës, ato janë për të gjithë, askush nuk guxon t’i përdorë bibliotekat për qëllime personale dhe për realizimin e agjendave personale, prandaj apeloj që të tensionohet se ku do të vendoset biblioteka në Tetovë të ndalojnë. Unë si ministre e Kulturës nuk do të marr vendim të pamatur dhe këtë e kërkoj nga drejtorët”, tha ministrja e Kulturës Kostadinovska-Stojçevska në konferencën e sotme për media.

Ajo theksoi edhe një herë se në vitin 2027, biblioteka në Tetovë do të marrë hapësirë ​​ultra-moderne me salla moderne leximi dhe hapësira aktuale është zgjidhje e përkohshme, që nuk do të thotë se nëse u pëlqen hapësira aktuale, nuk mund ta përdorin atë në të ardhmen.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе