Kostadinovska-Stojçevska: Si ministre kam dorëzuar kërkesë për informacione me karakter publik në Filarmoninë për të marrë procesverbal për një pjesë të punës

од admin_kult

Shkarkimi i fundit i drejtorit të Filarmonisë dhe i gjithë Bordit të Drejtorëve ka hasur në reagime, për të cilat ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska ka dhënë përgjigje në konferencën e sotme për media në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë.

Ministri tha se Filarmonia është një nga institucionet nacionale në të cilën buxheti më i lartë derdhet nga qytetarët e vendit përmes Ministrisë së Kulturës. Një institucion që ka mbështetje të madhe dhe që ka të gjitha shpenzimet, programore dhe materiale, dhe që ka llogarinë e tij të veçantë që e plotëson në baza të ndryshme.

“Refuzoj të kualifikohem si ministre që kryen përndjekje politike apo çfarëdo lloj presioni, apo që kam vepruar ndaj një drejtuesi që ka qëndruar në krah të kolektivit, siç thuhej në reagime. Më vjen mirë që ish-drejtoresha është bashkë me të punësuarit, por nuk do të lejoj asnjë institucion nacional që financohet nga buxheti i shtetit të disponojë me pronën dhe mjetet pa respektuar rregullat dhe vendimet përkatëse”, tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska e cila më pas numëroi disa shembuj nga Raporti i grupit punues nga Ministria e Kulturës, në të cilat janë shënuar lëshimet në punën e ish-drejtores dhe Bordit Drejtues.

Komisioni nga Ministria e Kulturës ka inspektuar Filarmoninë për të kontrolluar dokumentacionin që ka të bëjë me dhënien me qira të sallës në datën 7 maj 2023 për manifestimin e Konventës së Gruas dhe dokumentacionin lidhur me dhënien me qira të hapësirës së dhënë me qira te “Bistro Boka”.

Ministrja e Kulturës tregoi se për rastin e parë është konstatuar se detyrimet nga nenet 3, 7, 8 dhe 9 të Marrëveshjes, sipas të cilave parashikohen detyrime që palët kontraktuese të dorëzojnë listat dhe procesverbalet, të cilat duhet të jenë pjesë të dokumentacionit kontraktues nuk janë plotësuar dhe të cilat nuk i janë paraqitur Komisionit.

“Edhe në Raportin e inspektoratit shtetëror të punës është konstatuar se nuk është respektuar Rregullorja për angazhimin e personave të punësuar gjatë qiramarrjes së hapësirës. Pra, të punësuarit nuk korrespondojnë me personelin e nevojshëm të krijuar në nenin 5 paragrafi 3 të Marrëveshjes. Me këtë dispozitë të paraparë të Marrëveshjes, për punësimin e personelit nga organizatori për trajtimin dhe menaxhimin e pajisjeve të institucionit shtetëror, është i mundur trajtimi i mundshëm joprofesional dhe i pakujdesshëm dhe mundësia e dëmtimit të pajisjeve”, sqaroi ministrja Kostadinovska- Stojçevska. Ajo shtoi se për këtë ngjarje nuk është paraqitur asnjë kërkesë për qira dhe nuk është ngarkuar kamatë gjobë për vonesën në pagesën e faturës, e cila dëmton drejtpërdrejt Buxhetin e shtetit dhe duke mos punësuar profesionistë për menaxhimin e pajisjeve të shtrenjta, tregohet sjellje e pamatur ndaj pronës së institucionit.

Në lidhje me dhënien me qira të hapësirës së bufesë te “Bistro Boka” nuk është respektuar vendimi që ka përcaktuar sipërfaqen katrore që mund të jepet me qira, si dhe fakti se me vendime të ndryshme në lidhje me pagesën e qirasë, qiramarrësi është vendosur në huti ligjore lidhur me pagesën e qirave.

Lidhur me kontratën e shkëputur para kohe me “Bistro Boka”, është konstatuar se Këshilli Drejtues nuk ka marrë vendim për shkëputje të kontratës, e cila sërish është në dëm të drejtpërdrejtë për buxhetin”, tha ministrja e Kulturës.

Ministrja Kostadinovska-Stojçevska, duke iu referuar deklaratës në rrjetet sociale të ish-drejtoreshës së Filarmonisë se ka pasur inspektime të shumta në institucion, në konferencën për media tha se kjo është e vërtetë.

“Është e vërtetë që kemi pasur inspektime disa herë. Ata pasuan pas raportimeve në Ministrinë e Kulturës për disa parregullsi në funksionim. Kemi pasur tregues se ka pasur institucione që kanë shkatërruar reputacionin e institucionit. Por, nuk gjejmë të dhëna për marrëveshje të mundshme me institucione të tilla. Nuk gjejmë procesverbal as për ngjarjen e 7 majit dhe për këtë unë si ministre e kam bërë kërkesë Filarmonisë për informacione me karakter publik për të marrë procesverbalin. Kur të marr informacionin, të gjithë do të dalim publikisht dhe shpresojmë se të gjithë, duke përfshirë edhe mua, do të gjykojnë se kush kujt duhet t’i kërkojë falje. Më pas do të përgjigjemi se cili është motivi i vërtetë i reagimeve të tyre dhe për gjithçka që është paraqitur në të kaluarën– që unë i kam bërë çdo lloj presioni politik ish-drejtorit”, tha ministrja e Kulturës.

Në fund, ministrja Kostadinovska-Stojçevska theksoi se sipas të gjitha konstatimeve dhe raporteve nga Ministria e Kulturës dhe Inspektorati shtetëror i punës, drejtorja e Filarmonisë është shkarkuar për shkak të menaxhimit të pakujdesshëm të Institucionit nacional, kryerjes së parakohshme dhe të pakujdesshme të detyrave të punës në drejtimin e mbrojtjes së interesit publik dhe fondeve publike.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе