Kostadinovska-Stojçevska në Zagreb: QIK Zagreb është edhe një portë tjetër maqedonase drejt vlerave të përbashkëta kulturore evropiane

од admin_kult

„Pas Stambollit, Sofjes, Tiranës, Nju Jorkut,… Zagrebi është QIK e pestë maqedonase në botë. Të gjitha qendrat, menjëherë pas hapjes së tyre, kaluan testin e justifikimit dhe domosdoshmërisë së tyre. Unë shoh se QIK në Zagreb synon rezultat të lartë në atë provim”, tha ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska në ceremoninë me rastin e hapjes zyrtare të Qendrës kulturore dhe informative të Maqedonisë në Kroaci.

Kostadinovska-Stojçevska ndër të pranishmit e shumtë, ndër të cilët ishin edhe ministrja e Kulturës dhe Mediave të Kroacisë, Nina Obuljen Korzhinek, j’u uroi mirëseardhje në qendrën informative kulturore në kryeqytetin Kroacisë tonë të ngushtë dhe miqësore për qytetarët e së cilës, siç tha ajo, muzika jonë ka vend të veçantë në zemrat, arti ynë, kultura, vlerat tona tradicionale. e tyre.

„Por edhe për hir të tanëve, të cilëve ky qytet dhe ky vend janë adresa e përhershme e vendbanimit të tyre – le të jetë kjo qendër, ky kënd, rruga më e shkurtër për në shtëpi dhe një portë tjetër maqedonase për vlerat e përbashkëta kulturore evropiane”, shtoi Kostadinovska-Stojçevska.

Ministrja e Kulturës përkujtoi se vendimi për themelimin e QIK-së në Zagreb është marrë para një viti e gjysmë dhe se shpejt kanë filluar përgatitjet për hapjen e saj. Ajo falënderoi drejtoreshën e këtij këndi të kulturës maqedonase në Zagreb, Natalija Popovska, e cila tashmë me sukses realizon edhe programin.

– Ndjenjat tona ndaj Zagrebit janë edhe më të thella me faktin se, 161 vjet më parë, këtu është shtypur Koleksioni i parë i rilindësve maqedonas, vëllezërve Dimitar dhe Konstantin Miladinov, me ndihmën e peshkopit dhe bamirësit kroat Josip Shtrosmajer.

Zagrebi është edhe ndalesa e parë në rrugën e gjatë të mëshirës së Gonxha Bojaxhiut tonë, për shenjtoren e Vatikanit, për botën, Nënë Terezën. 32 vjet më parë Zagrebi e shpalli atë qytetare nderi dhe, siç tha ajo vetë: “Ky është qyteti i ndarjes sime me nënën dhe motrën time dhe fillimi i misionit tim” – theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Ajo theksoi se përmes Programit vjetor për përkrahjen e projekteve nga sfera e kulturës, Ministria e Kulturës me vite i përkrah projektet e Asociacionit të Bashkësisë Kroate në Maqedoni.

“Më gëzon fakti që edhe komuniteti maqedonas në Kroaci respektohet dhe nderohet. Prandaj besoj se kjo hapësirë ​​nuk do të lërë askënd indiferent”, shtoi ministrja maqedonase e kulturës.

Ministrja kroate e kulturës dhe mediave, Nina Obuljen Korzhinek, shprehu kënaqësinë e saj që së bashku me ministren maqedonase të kulturës kanë hapur së bashku Qendrën Kulturore dhe Informative të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Zagreb, e cila, siç tha ajo, do të jetë qendër jo vetëm për njohuri të reja për kulturën e vlefshme maqedonase, por edhe një platformë e re prezantimi për artistët maqedonas, në dobi të bashkëpunimit tonë të përbashkët edhe më të frytshëm kulturor.

„Historia dhe kultura e popullit kroat dhe maqedonas janë të ndërthurura me veprimet e individëve të shquar dhe sot skenat tona kulturore do të ishin më të varfra pa vizitat dhe programet e përbashkëta të artistëve kroatë dhe maqedonas”, shtoi Obuljen Korzhinek.

Hapja solemne e QIK-së së pestë maqedonase në botë, e cila gjendet në rrugën Hebrangova numër 4 në Zagreb, është pasuruar me ekspozitën e fotografive artistike „Maqedonia përmes objektivit të fotografit kroat Mario Puçiq”.

Në ceremoni morrën pjesë edhe studentë maqedonas që studiojnë në Kroaci, ndërsa u lexuan pjesë nga dramat e Goran Stefanovskit që janë përkthyer në kroatisht, si dhe një tregim i shkurtër nga Slavko Janevski.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе