Kostadinovska-Stojçevska: Gjithçka është e qartë në Vendim, 12% më shumë paga për punonjësit e kulturës

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, pas reagimeve të Sindikatës së Kulturës së Republikës së Maqedonisë për gjoja paqartësitë në Vendimin për paga të përgatitur nga Ministria e Kulturës dhe akuzat e pabaza për shkurtimin e pagave në kulturë, mbajti konferencë për shtyp në të cilën ajo tha qartë se nuk do të ketë rrezik për shkurtime pagash, përkundrazi pagat po rriten sërish në muajin mars.

“Do të doja të mos përhapen dezinformata, disa lloj teorish konspirative, se Ministria e Kulturës dëshiron të fshehë diçka”. Përkundrazi, ne kemi punuar gjithmonë me përgjegjësi dhe transparencë, në shërbim, mbi të gjitha, të punonjësve të kulturës. Gjithçka është e qartë në vendimin për paga, pagat e punonjësve të kulturës do të rriten me 12 për qind”, tha ministrja e Kulturës, duke sqaruar shabllonin e Vendimit që Ministria e Kulturës përmes një e-maili zyrtar ua ka dorëzuar institucioneve për llogaritjen e pagave.

Kostadinovska-Stojçevska sqaroi: “Herën e fundit që është rritur 10 për qind ka qenë në shtator të vitit 2023, sipas nenit 14 paragrafi 1 i Marrëveshjes së përgjithshme kolektive dhe gjatë gjithë vitit 2023 ka pasur gjithsej 21 për qind rritje të pagave të tyre.

Është e drejtë të thuhet se në 4 vitet e fundit, nga viti 2020 deri në shtator 2023 kur u bë rritja e fundit, rritja e pagave të punonjësve të kulturës, duke respektuar kontratën kolektive, të lidhur më 30 dhjetor 2019, dhe kontratën e përgjithshme kolektive, arrin në 40 për qind. Me këtë rritje të fundit në muajin mars, rritja e pagave në kulturë është 52 për qind”, informoi ministrja e Kulturës, me arsyetimin se nuk do të ketë shkurtime pagash në sektor.

Kostadinovska-Stojçevska sqaroi vendimin e dërguar institucioneve, duke iu përgjigjur paqartësive që dalin dhe shkëmbehen përmes Sindikatës së Kulturës, dhe shtoi se për përgatitjen e këtij dokumenti Ministria e Kulturës është konsultuar me Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale dhe me Inspektoratin shtetërorë të punës.

Ministrja theksoi se në periudhën e kaluar, pas miratimit të Marrëveshjes Kolektive në kulturë, në asnjë moment nuk është folur për mosrespektim të saj, duke shtuar se që nga nënshkrimi i Marrëveshjes Kolektive në vitin 2019, ajo është respektuar.

“Ne kemi pasur nevojë për shkurtime të caktuara apo rialokim të mjeteve për sigurimin e pagave, por në tre buxhetet e fundit janë parashikuar rritje pagash. Vetë punonjësit e kulturës mund të kontrollojnë që edhe rritja e fundit nga muaji mars është parashikuar në sistemin e bërjes së pagave të Ministrisë së Financave”.

Kostadinovska-Stojçevska, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, përsëriti se nuk ka ulje të kulturës dhe bëri apel që të mos përhapet dezinformata, të përhapet frika dhe paniku në sektor, sepse respektohet Marrëveshja Kolektive dhe me çdo rritje të re të pagës minimale, pagat në kulturë do të rriten edhe më shumë. Ky është synimi ynë i përbashkët, tha ministrja e Kulturës, duke folur për nivelin e lakmueshëm të pagave që meritojnë punonjësit e kulturës.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе