Kostadinovska-Stojçevska: Apeloj që sa më shpejt të miratohet Ligji i ri për përdorimin e gjuhës maqedonase

од admin_kult

“Ligji për përdorimin e gjuhës maqedonase ka ngecur në Kuvend për shkak të deputetëve të partisë opozitare VMRO-DPMNE dhe për këtë apeloj Komisionin për Kulturë që të ulet dhe ta përfundojë këtë procedurë, sepse ligji aktual është i viti 1998 dhe duhen këto ndryshime”, tha ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska në paraqitjes e saj në lajmete e RTM1.

– Miratimi i Ligjit të ri për përdorimin e gjuhës maqedonase do të zgjerojë fushat në të cilat gjuha standarde maqedonase dhe shkrimi i saj cirilik përdoret detyrimisht dhe do të sigurojë bazën për miratimin e një Strategjie nacionale për gjuhën maqedonase, e cila na lejon të mbrojnë integritetin e saj. Ministria e Arsimit dhe Shkencës do të ofrojë bursa për studime gjuhësore kurse lektorët profesionistëdo të licencohen – thekson ajo.

Duke iu përgjigjur pyetjes për ruajtjen e statusit të Rajonit të Ohrit në listën e trashëgimisë botërore kulturore dhe natyrore, ai shtoi se ka ende shumë punë, por kjo, duke pasur parasysh faktin se për tetë vite nga viti 2010 deri në vitin 2018, me plotë kuptimin e fjalës nuk është punuar në këtë proces, vendimi i Komisionit të Riadit është vërtet inkurajues.

“Që nga viti 2018 kemi punuar fort për ruajtjen e statusit të Rajonit të Ohrit në listën e trashëgimisë botërore kulturore dhe natyrore, së bashku me Shqipërinë kemi pasur argumente të forta nga moratoriumi i ndërtimeve, por edhe nga lufta e Komisionit dhe Organizatat joqeveritare nuk do të thotë se kemi bërë mjaftueshëm, por pavarësisht pengesave sa zgjati kriza e Covid, ballafaqimi me faktorët që ndikojnë negativisht në veçoritë dhe vlerat natyrore të Rajonit të Ohrit”, theksoi ministri.

Kostadinovska-Stojçevska tha se shpallja e Shkupit “kryeqytet i kulturës evropiane për vitin 2028” është vërtet lajm i mirë dhe është mundësi për zhvillimin e kulturës sonë, e cila është e mbrojtur dhe unike dhe paraqet perspektivë të re për punonjësit e kulturës në vend.

– Falënderoj ekipin që aplikoi për këtë titull si dhe ekipeve që e mbrojtën atë nominim, pra ekipeve në të cilat punuam së bashku. Procedura për prezantimin e Sallës Universale është duke ecur sipas afateve dhe posa të marrim dokumentacionin nga kryetarja Danella Arsovska do ta rinovojmë sa më shpejt, tha ministrja.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе