Do të krijohen tre institucione të reja kombëtare kulturore

од admin_kult

Qeveria, me propozim të Ministrisë së Kulturës, shqyrtoi dhe miratoi informacionin për nevojën e krijimit të tre institucioneve kombëtare në fushën e kulturës. Fjala është për institucionet e reja kombëtare “Muzeu Memorial i Kongresit të Smilevës” – Smilevë, “Teatri Muzikor” në Republikën e Maqedonisë së Veriut – Tetovë dhe institucionin kombëtar “Orkestra e dhomës së Manastirit” – Manastir.

“Muzeu Përkujtimor i Kongresit të Smilvës” edhe sot funksionon si degë e Institutit dhe Muzeut – Manastir, ndonëse është më shumë se tridhjetë kilometra larg institucionit amë, dhe është i rëndësishëm sepse përmes dokumenteve tekstuale dhe fotografive, kuptimi i Kongresit të Smilevës është paraqitur kongresi i vitit 1903.

Në Republikën e Maqedonisë së Veriut – Tetovë është themeluar institucioni i ri kombëtar “Teatri Muzikor”. Veprimtaria kryesore e këtij institucioni do të jetë interpretimi, promovimi dhe afirmimi i muzikës klasike, xhaz, vokale dhe vokalo-instrumentale shqiptare, dhe objektivat e programit do të kenë akses të barabartë për të gjithë qytetarët.

Institucioni i ri kombëtar “Orkestra e dhomës së Manastirit” – Manastir, nga ana tjetër, pritet të rrisë dukshëm ofertën kulturore të gjithë rajonit planor të Pellagonisë,duke  përfshirë qytetet si: Manastir, Prilep, Demir Hisar, Krushevë dhe Resnjë.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе