Формирано Македонско – турско писателско друштво на пријателство

од admin_kult

На иницијатива од повеќе македонски и турски писатели, деновиве во Скопје се формира Македонско-турско писателско друштво на пријателство.

Координатор на ова ново писателско друштво на пријателство е Христо Петрески, а први членови на Друштвото се писателите: Русомир Богдановски, Мито Спасевски, Мишел Павловски, Кристина Николовска, Весна Мојсова-Чепишевска, Трајче Кацаров, Гоце Ристовски, Марина Мијаковска, Ерол Туфан, Славица Урумова-Марковска, Милован Стефановски, Зоран Пејковски, Стефан Марковски, Виолета Танчева-Златева, Владимир Плавевски, Васил Тоциновски, Филиз Мехметоглу, Вања Изова Велева, Игор Крајчев, Емељ Туна, Елизабета Бандиловска, Виолета Мартиновска, Елена Пренџова, Биба Исмаил, Саво Костадиновски, Иво Митев, Снежана Паноска, Зоран Котевски и други.

– Оваа иницијатива ја поддржува Турскиот културен центар „Јунус Емре“ во Скопје, а се планираат заеднички писателски средби, стручни и научни собири, трибини, работилници, преводи и препеви, публикување изданија, награди и признанија – информираат од Македонско-турското писателско друштво на пријателство.

 

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе