Xhamia e vjetër në Raven do të restaurohet plotësisht deri në fund të vitit 2023

од admin_kult

Përfaqësues të Ministrisë së Kulturës dhe Qendrës së Konservatorit NU – Gostivari dje kanë vizituar Xhaminë e Vjetër në fshatin Raven të Gostivarit, domethënëse monument kulture i shekullit XIX, ku realizohet prej disa vitesh projekti për ruajtjen, restaurimin dhe rindërtimin e tij.

Është një projekt shumëvjeçar që mbështetet vazhdimisht nga Ministria e Kulturës.

– Në përputhje me projektin për konservimin, restaurimin dhe rindërtimin e Xhamisë së vjetër, e cila zhvillohet në disa faza, duke filluar nga viti 2019 e deri më tani, me punimet konservatore-restauruese të ndërmarra janë forcuar themelet festa, injektimi dhe konsolidimi i mureve dhe mbulimi i xhamis, dhe në kuadër të fazës së tretë të projektit, rehabilitimi i fasadave dhe zdrukthtaria e objektit – tha Afed Jashari nga Kabineti i Ministri i Kulturës përgjegjës për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore.

Ai shtoi se për vitin 2022, Ministria e Kulturës ka miratuar 11 projekte te Qendra e konservimit, duke përfshirë: gërmimet arkeologjike në tre kala në rrethinat e Gostivarit; valorizimi i Vrutokut; mirëmbajtjen e ndërtesave të vjetra të cilat janë nën mbrojtje si trashëgimi kulturore, duke përfshirë: Medresenë, Kullën e Sahatit dhe porta e kompleksit të Sahat – xhamisë; restaurimi i disa pjesëve të Begovës një shtëpi; përpunimi i afreskeve dhe ikonave në kishën “Shën Dhimitria” dhe të tjera.

Me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës, në 5 vitet e fundit kemi ndërmarrë hapa konkretë për të realizuar fazat e restaurimit të Xhamisë së Vjetër në Raven. Jam i sigurt se deri në fund të vitit 2023, sipas planit programor operativ të Qendrës së Konservimit – Gostivar, Xhamia e Vjetër do të restaurohet plotësisht dhe do të shkëlqejë me pamjen e saj autentike – tha v. e. drejtoresha e Qendrës së Konservimit, Hirije Saiti.

Ajo shtoi se misioni i Qendrës së Konservimit në Gostivar është ruajtja e numrit të vogël të objekteve që janë trashëgimi e rëndësishme kulturore, duke përfshirë: Shtëpinë e Beut, kompleksin e Xhamisë së Sahatit, xhamitë dhe kishat e vjetra, arkitekturën e vjetër të fshatit, objektet e paprekura arkeologjike, të vjetra, fortesa të shumë lokacioneve në Gostivar.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе