UNS me ekspozitë në Kunsthalle në Vjenë

од admin_kult

Në fillim të vitit të ardhshëm, në hapësirën prestigjioze Kunsthalle (që është pjesë e lagjes muzeale), një nga më të mëdhatë, do të prezantohet për herë të parë një përzgjedhje e veprave nga koleksioni i vlefshëm i artit të Muzeut të Artit Bashkëkohor – Shkup. Qendra kulturore evropiane në zemër të Vjenës, në 1000 metra katrorë. Koncepti parashikon që 8 artistë ndërkombëtarë të bëjnë përzgjedhjen e tyre nga koleksioni dhe të krijojnë një mjedis që do të vendosë një dialog midis këtyre veprave dhe punës së tyre. Ideja është të shohim sesi artistët e përjetojnë sot këtë koleksion, të krijuar përmes solidaritetit artistik. Pjesë e ekspozitës do të jetë edhe rubrika dokumentare për Shkupin, transformimin e qytetit dhe historinë e UNS-Shkupit dhe koleksionit të tij. Kjo do të thotë se në një nga kryeqytetet evropiane dhe qendrat më të njohura të artit do të afirmohet koleksioni i çmuar i UNS dhe qytetit të Shkupit.

Artistët që tashmë janë duke përzgjedhur veprat nga koleksioni i MSU – Shkup me të cilin do të vendosin një dialog ndërmjet veprave dhe punës së tyre janë: Brook Andrew (Australi), Jane Chalovski (Rpublikae Maqedonisë së Veriut), Hristina Ivanovska (RS Maqedoni), Sinisha Ilic. (Serbi), Iman Isa (Austri) dhe Gjulsun Karamustafa (Turqi).

Artiste që krijon fotografi të Shkupit dhe UNS është Elfi Semotan (Austri), dhe artiste që bën  udhëpërshkrim nëpër qytet dhe muze është Barbi Markovićq (Serbi).

Deri më tani, shumica e artistëve kanë vizituar Shkupin dhe UNS-në, të cilët tashmë kanë filluar fotografimin dhe përzgjedhjen e veprave nga koleksioni artistik i muzeut.

Së fundmi, drejtori i UNS-së, Gaqina, së bashku me një ekip kuratorësh, kanë bërë një vizitë të kthimit të punës në muzeun e Kunsthalle, dhe kanë deklaruar: „Është e rëndësishme të dihet se ky lexim i ri i koleksionit tonë do t’i prezantohet edhe publikut tone pas përfundimit të ekspozitës në Kunsthalle në Vjenë.

Aktivitetet tona në lidhje me promovimin e koleksionit të UNS-së shkaktuan reagim edhe te artistë të rëndësishëm bashkëkohorë, të cilët vendosën t’i dhurojnë veprat e tyre MSU-së: Ahmet Ogut, Jonas Staal, Artur Zhmijevski dhe Pavel Althamer, kolektivi Shço delat, Tania Brugera etj.. Bëhet fjalë për një nga artistët kryesorë në skenën botërore të artit sot”.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе