U hap historia e mrekullueshme e kartëmonedhave maqedonase: Veçoritë dhe Paratë maqedonase të ekspozuara në Muzeun e Bankës Popullore

од admin_kult

Maska prej floriri nga Porta e Epërme dhe vathët e arit me pëllumba nga Ohri, busti prej mermeri i perëndeshës Izida, Menada e Tetovës, monedhat e Justinit II dhe shumë të tjera

artefaktet dhe ekspozitat e tyre, nga sot dhe në gjashtë muajt e ardhshëm, do të tregojnë historinë, pra historia e kartëmonedhave maqedonase në ekspozitën e përkohshme muzeale të sapohapur në Muzeun e Bankës Popullore.

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në prezantimin e saj theksoi ajo se para prej letre, e cila është në përdorim që nga viti 1996, përveç cilësisë së lartë dhe elementët e shumtë mbrojtës janë zbukuruar me simbole nga kultura jonë e paçmuar e trashëgimisë.

“Nga busti mermeri i perëndeshës Izida, palloi nga pagëzimorja në Stobi, Engjëlli nga Kurbinova, një monedhë e kohës së Justinianit II, maska e varrimit të artë nga Trebenishta, ikona e Virgjëreshës Episkepsis, pjesë e fasadës të Shën Sofisë unike në Ohër, fasada e xhamisë së bukur Shumëngjyrëshe në Tetovë dhe dyshemeja e mermertë e Xhamisë së Isakut në Manastir, ikonat e paçmuara terrakote të Vinicës, kostumi i nusërisë maqedonase nga Prilepi si pjesë e pasurisë sonë etnologjike deri te lulëkuqja maqedonase. Ata do të dëshmojnë për ne një ditë pasi sot në Bankën Kombëtare ruhen monedhat nga sundimtarët Paion, dinastitë mbretërore maqedonase, deri te monedhat e Perandorisë Osmane.

Sepse paraja është edhe dëshmi e epokave historike, por edhe e artit të qytetërimeve. Prandaj e uroj me gjithë zemër ditën kur pasuria kulturore maqedonase do të shtypet në euro”, tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

Në hapjen zyrtare të ekspozitës, Guvernatorja e Bankës Popullore, Anita Angelovska-Bezhoska, theksoi se historia jonë e ndërtimit të kombit nuk do të ishte e plotë pa pavarësinë monetare.

“Paraja nuk është vetëm simbol i sovranitetit tonë monetar, nuk flet vetëm për vlerën nominale të shkruar në të, ajo flet për vlerat e krijuara në të kaluarën, për historinë dhe kulturën tonë. Syri artistik dhe ndjenja e përkatësisë dhe krenarisë së të gjithë atyre që u përfshinë në procesin e prodhimit kontribuan që kartëmonedhat tona të bartin bukurinë e tokës maqedonase.

Vlerës bazë të parasë i shtohet vlera e ruajtur e pasurisë kulturore, rëndësia e klimës dhe kontributi i të parëve tanë. Në shënimin e jubileut të sivjetshëm – 30 vjet nga pavarësia monetare, Banka Popullore kishte për obligim që t’i kujtojë këto vlera të mëdha nga toka maqedonase, vlera nga e kaluara që na janë përcjellë dhe na janë lënë neve dhe brezave të ardhshëm. për të mbajtur dhe ushqyer”, tha guvernatorja Angelovska-Bezoska.

Akademiku Abdulmenaf Bexheti theksoi në fjalimin e tij se pavarësia monetare është akti i dytë më i lartë dhe më i rëndësishëm i një shteti të pavarur, si dhe sistemi monetar, si nënsistemi më i rëndësishëm ekonomik, është shumë specifik, kompleks dhe i ndjeshëm jo vetëm në aspektin e stabilitetit makroekonomik.

„Çdo epokë ka heronjtë e saj që lënë gjurmë dhe krijojnë histori. Me këtë rast dëshiroj të theksoj kontributin e madh të bartësve të atëhershëm të posteve të larta në institucionet më relevante lidhur me aktin e përgatitjes dhe realizimit të pavarësisë monetare, duke filluar nga kryeministri i qeverisë eksperte, akademiku Kljusev; Ministri i Financave Metodija Tosevski; guvernatori i BPRM-së, Borko Stanoevski; dhe veçanërisht akademiku Xente Bogoev, i cili përveç njohurive të shkëlqyera teorike në fushën e politikave dhe problemeve monetare, kishte edhe përvojë të shkëlqyer si ish-guvernator i Bankës Popullore të Jugosllavisë në periudhën nga viti 1977 deri në vitin 1981, si dhe shumë të tjera. figura nga komuniteti akademik i asaj kohe (për shembull, Prof. Trpevski dhe të tjerët). “Ekspozita e sotme e materialeve dokumentare dhe arkivore të artefakteve në disa mikronjësi kushtuar kartëmonedhave paraqet një trashëgimi kulturore-historike me një rrëfim multikulturor, mjaft të përshtatshme për shoqërinë tonë”, theksoi akademik Bexheti.

Ekspozita do të jetë në dispozicion të vizitorëve për gjashtë muajt e ardhshëm, çdo ditë pune nga ora 9 e mëngjesit deri në 15:00. Hyrja është falas. Për më shumë detaje rreth vizitave, lexoni linkun në vijim: https://www.nbrm.mk/poseta-na-muzejo,.nspxdhe.

Fjalim i ministres së Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе