Promovimi i tre librave dhe filmave të animuar bazuar në veprën e Aco Shopovit

од admin_kult

Jubileu i 100-vjetorit nga lindja e Aco Shopovit do të shënohet sot me një tjetër ngjarje të madhe të organizuar nga fondacioni “Aco Shopov – Poezi”. Nën titullin “Aco Shopov – i pazakontë”, manifestimi do të fillojë në ora 19:00 në Kinotekën në Shkup.

Në këtë aktivitet do të promovohen tre libra të frymëzuar nga vepra e Shopovit, do të ketë shfaqje të filmave të animuar dhe do të vendosen dy ekspozita. Falë Sofija Gogova-Vrçakovskës dhe Emill Rubenit, librat do të gjallërojnë në skenë, për të cilat do të diskutojnë Ivan Antonovski, Maja Bojaxhievska, Zharko Ivanovski, Lidija Kapushevska-Drakullevska dhe Jasmina Shopova.

Do të ketë promovim të librave “Në anën tjetër të Mosqenies – Biseda me Svetllana Shopovën për Aco Shopovin” nga Ivan Antonovski, “Aco Shopov: Këngë mbi këngët – përzgjedhje poezie, reflektime, recensione dhe materiale arkivore.” nga Jasmina Shopova dhe “Mosqenia – omnibus grafik”, nga Zharko Ivanov, Ivan Ivanovski, Vlladimir Llukash dhe Krste Gospodinovski.

Në kuadër të manifestimit, poezia e këtij mjeshtri maqedonas të fjalës do të marrë jetë edhe përmes omnibusit “Mosqenia”, i cili përmban filmat e animuar “Ardhja e gjatë e zjarrit”, “Mosqenia”, “Në ëndrrën e gruas së zezë” dhe “Tmerri” me regji të Ivan Ivanovski, Krste Gospodinovski, Vlladimir Llukash dhe Zharko Ivanov. Publiku, përmes zërave të Nikolla Ristanovskit dhe poetit dhe këngëtarit senegalez Dauda Ndiaj, por edhe me pëshpëritjet e Maja Trajanoska-Ivanovskas, do të mund t’i zbulojë këto këngë në një mënyrë krejtësisht të re. Poezitë mund të lexohen – përmes fjalës dhe imazhit – në omnibusin grafik dygjuhësh të botuar së fundmi “Mosqenia- Not-Being”, botuar nga “Flip Book Books”.

Në hollin e Kinotekës vizitorët do të mund të shohin ekspozitat “Rruga që eci” dhe “Urë e mrekullueshme poetike që lidh të gjitha kontinentet”. Nëpërmjet fotografive, imazheve artistike, poezive, citimeve, dorëshkrimeve, prerjeve të gazetave, kopertinave të librave dhe materialeve të ngjashme të shtypura në banderola, do të mund të kalohet në linjat e jetës dhe veprës së Aco Shopov, si dhe përmes fotografive origjinale të Dushan Gjorgonit dhe pjesëmarrjes së tij në “Mbrëmjet Strugane të Poezisë” u gjurmua, si dhe kontributi i tij në popullarizimin e kësaj ngjarjeje.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе