Në Bieanlen në Venecia prezentimi i projektit „Landscape Еxperience” nga Robert Jankulloski dhe Monika Moteska

од admin_kult

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska dhe drejtoresha e Galerisë Kombëtare të Maqedonisë së Veriut, Dita Starova-Qerimi, nesër (22 prill) në ora 18 do të drejtohen në hapjen e ekspozitës së përfaqësueses zyrtare të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bienalen e 59-të të Artit Figurativ në Venecia, projekti “Landscape experience” nga Robert Jankuloski dhe Monika Moteska.

Pavijoni i Maqedonisë në Venecia është vendosur në lokacion të frekuentuar në ndërtesën “Skuolla dei Laneri”.

Komisioner i projektit “Landscape experience” është drejtoresha e Galerisë Kombëtare, Dita Starova-Qerimi, dhe kuratore janë Ana Frangovska, kuratore e lartë në Galerinë Kombëtare të RM së Veriut dhe Sanja Kojiç Mladenov, këshilltare kuratore në Muzeun e Artit Bashkëkohor në Novi Sad, Serbi, ndërsa kuratore e projektit të „Eurovizion“ në Departamentin e Arteve Vizuele të IFA Shtutgart.

„Landscape experience” nga Robert Jankuloski dhe Monika Moteska është projekt multimedial që përfshin videoinstalime, objekte dhe fotografi. “Estetika” e peizazheve të braktisura (të neglizhuara), të vendosura në kontekst të ri, me shtresa të reja transkriptimi të dispozitave jetë – vdekje, e bukur – e shëmtuar, vitale – helmuese janë fokusi i këtij projekti.

Në mënyrë kritike-diskursive, autorët vënë në dukje rreziqet që fshihen nëse nuk ndërmerren hapa serioze sistematike për të zotëruar sfidat më të mëdha të Antropocenit, siç është keqpërdorimi i pakontrolluar i burimeve natyrore të planetit Tokë në formën e luftërave të pakuptimta (eksplicite ose jo eksplicite,reale ose psikologjike, fizike ose kimike), në të cilën jemi të gjithë viktima, dhe mbi të gjitha më të rinjtë, të pafajshmit dhe idealistët.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе