Muzeu i Artit Bashkëkohor nga Shkupi mori mirënjohjen prestigjioze speciale për kreativitet në kuadër të çmimit “I gjalli” për muzeun më të mirë sllav

од admin_kult

Muzeu i Artit Bashkëkohor nga Shkupi ka marrë mirënjohjen speciale prestigjioze për kreativitet si kandidat nga Republika e Maqedonisë së Veriut në kuadër të ndarjes së çmimit “I gjalli” për muzeun më të mirë sllav, i cili ndahet nga Fondacioni Ndërkombëtar “Forumi i Kulturave Sllave”, me bazë në Lubjanë, R. Slloveni.

Në ceremoninë e ndarjes së çmimeve, e cila u mbajt mbrëmë në Muzeun Posavia në Brezhice, Republika e Sllovenisë, morën pjesë shumë mysafirë dhe delegacione nga muzetë kandidatë, kryetarja e jurisë ndërkombëtare, Neda Knezheviq, drejtoresha e Muzeut të Jugosllavisë nga Beograd, Republika e Serbisë dhe drejtoresha e Forumit të Kulturave Sllave, Andreja Rihter.

Në emër të MAB, mirënjohjen e mori përfaqësuesi kombëtar i vendit në “Forumin e kulturave sllave”, Gordan Nikolov.

Për Muzeun e Artit Bashkëkohor, komisioni-juri në arsyetimin e dhënies së mirënjohjes theksoi se vitet e fundit ky muze lider dhe i pari në fushën kushtuar artit modern dhe bashkëkohor është kthyer në një institucion me ndikim që nxit krijimtarinë dhe bashkëpunimin ndërkulturor. dialog brenda dhe jashtë vendit.

“Shtysa e re që Muzeu i jep shpërndarjes së gjerë të koleksioneve të artit dhe rëndësisë së shprehjes artistike bashkëkohore, dëshmon progres dhe frymë konkurruese me investim intensiv në transformimin e kapacitetit të tij hapësinor dhe prezantimin e koleksioneve dhe projekteve me përgjegjësi shoqërore. Muzeu u rrit mbi themelet e solidaritetit, i karakterizuar nga donacionet rajonale dhe ndërkombëtare të veprave të rëndësishme të artit që nxitën fillimet e krijimit të Muzeut në vitet gjashtëdhjetë. Muzeu arriti të krijojë një platformë kulturore për prodhim artistik bashkëkohor – kombëtar dhe ndërkombëtar, promovim dhe hulumtim të së tashmes dhe identiteteve që shërbejnë për të shënuar ndryshimet në kohë”.

Fitues i çmimit për muzeun më të mirë sllav ishte Muzeu i Qytetit në Virovitica të Kroacisë dhe u ndanë edhe disa çmime të tjera.

Çmimi “I gjallë” jepet për promovimin e mbrojtjes, ruajtjes, edukimit dhe informimit për koleksionet muzeale dhe monumentet natyrore dhe kulturore, diversitetin, përmbajtjen dhe rolin e tyre social, duke theksuar qasjet e tyre krijuese dhe progresive, hapjen dhe aksesin ndaj publikut, ndikimi në shoqëri dhe kontributi i tyre në zhvillimin e parimeve dhe ideve muzeologjike.

Një numër rekord i muzeve aplikuan për çmimin “I gjalli” këtë vit, madje 34 nga 10 vende sllave.

Ceremonia e ndarjes së çmimeve, e cila u mbajt për të tetën herë, nga 16 deri më 19 nëntor 2022, u organizua nga “Forumi i Kulturave Sllave”, Ministria e Kulturës e Republikës së Sllovenisë dhe Muzeu Posavia nga Brezhice.

Fondacioni “Forumi i Kulturave Sllave” është një organizatë ndërkombëtare e themeluar në vitin 2004 me iniciativën e Republikës së Sllovenisë. Qëllimet e organizatës janë bashkimi dhe stimulimi i bashkëpunimit kulturor ndërmjet vendeve sllave, si dhe afirmimi i përbashkët i kulturës së tyre në botë. Republika e Maqedonisë së Veriut, si një nga vendet themeluese të Forumit të Kulturave Sllave (FKS), përmes Ministrisë së Kulturës, është përfshirë në mënyrë aktive që nga fillimi pothuajse në të gjitha nismat dhe aktivitetet e kësaj organizate eminente qëllimi i së cilës është ruajtja e traditave kulturore të popujve sllavë dhe promovimi i tyre si vlera të përhershme dhe universale në kuadrin global.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе