Monitorimi ekzekutiv i mbi 250 aseteve kulturore ortodokse në kuadër të projektit “Monitorimi i Trashëgimisë Kulturore Ortodokse”

од admin_kult

Gjatë muajve maj, qershor dhe korrik, në kuadër të projektit është monitoruar gjendja e gjithsej 253 objekteve të shenjta ortodokse (kisha dhe manastire) në tetë dioqezat e KOM-OA, të cilat ndodhen në territorin e vendit. “Monitorimi i trashëgimisë kulturore ortodokse” zbatohet nga ICOMOS Maqedoni, në bashkëpunim me Kishën Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohërit, dhe me mbështetje financiare nga Ambasada Amerikane në Shkup.

Në dioqezën e Shkupit dhe të rreth Vardarit janë kontrolluar gjithsej 48 prona ortodokse, në dioqezën Dibër-Kërçovë 71, në Dioqezën Prespa-Pelagonia janë bërë inspektim në 46 objekte ortodokse, në dioqezën Tetovë-Gostivar dhe në dioqezën Kumanovë-Osogovo 50 dhe në Dioqezën e Strumicës dhe Bregalnicës është bërë inspektimi i gjendjes së 38 objekteve ortodokse, thuhet në njoftimin e ICOMOS Maqedoni e Veriut.  Monitorimi i situatës, i realizuar nga pesë ekipe ekspertësh nga ICOMOS Maqedoni e Veriut zhvillohet në mënyrë të vazhdueshme dhe pa probleme gjatë muajve të verës, falë bashkëpunimit të përzemërt me personat kompetentë nga dioqezat e KOM-OA dhe me popullatën lokale në komunat e vizituara. Në kuadër të këtij projekti dyvjeçar, është planifikuar të kryhet një inspektim i gjendjes së gjithsej 700 objekteve të shenjta ortodokse, të cilat do të shërbejnë për krijimin e një databaze të specializuar që do të jetë në dispozicion të publikut, si dhe për të dhënë rekomandime për ndërhyrjet parandaluese dhe mbrojtëse për ruajtjen e trashëgimisë kulturore ortodokse të paprekur.

– Baza e specializuar e të dhënave do të jetë e disponueshme online dhe do të përmbajë informacion në lidhje me objektet ortodokse të mbuluara si: të dhëna bazë për kishën/manastirin, përshkrimin, gjendjen, ndërhyrjet e mëparshme të pronës, ruajtjen e gjendjes/autenticitetit dhe integritetit origjinal dhe rekomandime për ndërhyrjet mbrojtëse, nga të cilat do të përfitojë çdo njohës apo dashamirës i trashëgimisë kulturore ortodokse. Është planifikuar të vihet në përdorim në vjeshtë, njoftoi ICOMOS Maqedoni e Veriut.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе