Ministria e Kulturës organizon event mbi mundësitë e Evropës Kreative – Kultura për vitin 2024

од admin_kult

Me diskutim kushtuar “Dimensionit evropian dhe qëndrueshmërisë së kryeqyteteve të Kulturës Evropiane (EPC 2028)” sot (6 dhjetor) në Muzeun e Luftës së Maqedonisë për Pavarësi, fillon ngjarja dyditore e rrjeteve transnacionale kushtuar mundësive të programit “Evropa kreative”- nënprogrami Kultura.

Përfaqësues nga qyteti i Shkupit dhe nga qyteti francez Rouen, të cilat janë në proces të nominimit për Kryeqytetet e Kulturës Evropiane (ECC) për vitin 2028, janë të ftuar të ndajnë përvojat e tyre në këtë temë. Njëkohësisht do të promovohet projekti “CreArt”, i cili zbatohet në partneritet nga këto dy qytete dhe përfitimet e Programit të Evropës Kreative (Kultura) të Bashkimit Evropian, me qëllim inkurajimin e organizatave nga fusha kulturore dhe sektorët kreativë në vendin tonë të marrin pjesë aktive në këtë program të Bashkimit Evropian dhe të japin mbështetjen e tyre për prezantimin e Shkupit dhe Rouenit si kryeqytete të kulturës evropiane në vitin 2028.

Përfaqësuesit e Zyrave të Evropës Kreative (Kultura) nga Belgjika, Gjermania, Sllovenia, Shqipëria, Mali i Zi, Serbia, Gjeorgjia dhe Maqedonia e Veriut do të prezantojnë mundësitë e programit “Nënprogrami i Evropës Kreative- Kultura” për vitin 2024, si instrumenti i vetëm i Bashkimit Evropian synonte të mbështeste bashkëpunimin kulturor evropian të shprehur përmes krijimtarisë kulturore dhe unifikimit të diversitetit.

Organizimi i këtyre punëtorive është në kuadër të përpjekjeve të Ministrisë së Kulturës për të lehtësuar qasjen e numrit më të madh të përdoruesve nga sektori kulturor dhe kreativ në programin e ri të Bashkimit Evropian.

Ngjarja dyditore transnacionale organizohet nga Ministria e Kulturës dhe Zyra për Evropën Kreative (Kulturë), në bashkëpunim me partnerët dhe bashkëpunëtorët: Qyteti i Shkupit (EPK 2028), Qyteti i Rouen, Francë (EPK 2028) dhe Zyrat e Evropës Kreative (Kultura) nga shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (Belgjika, Gjermania, Sllovenia), vendet e Ballkanit Perëndimor (Shqipëria, Mali i Zi, Serbia) dhe vendet e fqinjësisë lindore të Bashkimit Evropian (Gjeorgjia ).

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе