Me vendim të Qeverisë Karnavali i Vevçanit është shpallur pasuri kulturore jomateriale

од admin_kult

Karnavali i Vevçanit është shpallur trashëgimi kulturore e një rëndësie të veçantë, nënkategori e rëndësisë së jashtëzakonshme. Me këtë vendim të Qeverisë sot mundësohet ruajtja dhe afirmimi i kortezhit  mashkullor të Vasilicës si pjesë e riteve dimërore me maska, që në formë autentike dhe integrale ruhet dhe praktikohet nga bashkësia lokale në komunën e Vevçanit.

Siç thuhet në Vendim, sipas karakteristikave të tij “Kortezhi me maska ​​(karnaval) – pjesëmarrësit e Vasilicës në Vevçan” dallohen për autenticitetin dhe ruajtjen e formave të maskave, vallëzimit, besimeve dhe praktikave rituale.

Për pjesëmarrësit e Vasilicës në Vevçan vendoset regjim mbrojtës i nivelit të parë, me disa masa mbrojtëse. Duke mbështetur dhe inkurajuar bartësit për të bërë maska ​​autentike, do të sigurohet qëndrueshmëria e ngjarjes antike, do të transferohen njohuritë e bërjes së maskave dhe aftësitë për të luajtur instrumentet muzikore tradicionale që janë pjesë e kortezhit. Është e një rëndësie të veçantë që tradita e një prej karnavaleve më të vjetra në botë të përfshijë brezat e rinj dhe të ruhet si trashëgimi kulturore.

Me miratimin e Vendimit për shpalljen e pjesëmarrësve në festën e Vasilicës si trashëgimi kulturore me rëndësi të veçantë, nënkategori me rëndësi të jashtëzakonshme, sigurohet vendosja e mbrojtjes së përhershme të pronës dhe kategorizimi i saj në përputhje me Ligjin për mbrojtjen e trashëgimisë kulturore.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе