Kostadinovska-Stojçevska: Shtëpia e Oficerëve në Manastir nga sot është një trashëgimi kulturore me rëndësi të madhe

од admin_kult

Me propozimin e Administratës për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore dhe mendimin e Këshillit Nacional për Trashëgimi Kulturore, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Shtëpinë e Oficerëve në Manastir e shpalli trashëgimi kulturore me rëndësi të veçantë, nënkategori me rëndësi të madhe.

– Rëndësia dhe vlera e këtij objekti përfundimisht u vlerësua vitin e kaluar gjatë mandatit të kësaj qeverie pas rivlerësimit të pronës në fjalë nga Instituti për Mbrojtjen e Monumenteve të Kulturës NU dhe Muzeu i Manastirit dhe më pas u miratua rishikimin e aktin e rivlerësimit të kryer nga Komisioni i themeluar nga Administrata për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, theksoi ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska.

Shtëpia e oficerit e ndërtuar në vitin 1912 është një monument kulturor dhe me një shkallë të lartë mbrojtjeje do të ruhet përgjithmonë ky objekt i rrallë arkitekturor, çka në vetvete flet për praktikën e arkitekturës me karakter publik dhe monumental në vendin tonë gjatë periudhës së krijimi të saj.

Restaurimi i Shtëpisë së Oficerit është realizuar në kuadër të projektit “Rritja e ofertës turistike të Rajonit të Pellagonisë përmes restaurimit dhe përshtatjes së Shtëpisë së Oficerëve me rregullim përdhes”, për të cilin Komuna e Manastirit ka pranuar mjete nga fondet evropiane IPA gjatë pushtetit të mëparshëm vendor.

Vlera e përgjithshme është 58.792.610 denarë, prej të cilave Komuna ka siguruar mbi 5,8 milionë denarë. Po ashtu, dy milionë denarë janë investuar nga pushteti lokal në kanalizim atmosferik dhe fekal, të cilat do të kyçen në rrjetin e kanaleve kryesore të kullimit të rrugëve.

– Me përmbajtjet që filluan të zhvillohen në këtë hapësirë magjike të Rrugës së gjerë,ne si brez vazhdojmë të ruajmë kujtimet e epokës së artë të Manastirit, të çmojmë rëndësinë kulturore-historike të objektit, por edhe të krijojmë të reja artistike, vlera që do të lënë gjurmë të jetës aktuale kulturore dhe shoqërore të Manastirit dhe mbarë vendit, shtoi ministrja Kostadinovska-Stojçevska

Mënyra më e lartë e mbrojtjes nënkupton ruajtjen e përhershme të Shtëpisë së Oficerëve në gjendjen e saj origjinale; krijimin e kushteve të favorshme për mbijetesën e Shtëpisë së Oficerit dhe ruajtjen e integritetit të të gjitha të dhënave që ajo bart me vete si dëshmi; përhapjen e njohurive për vlerat dhe rëndësinë e Shtëpisë së Oficerëve dhe për rolin e saj në identifikimin kulturor; zhvillimi i Shtëpisë së Oficerëve sipas qëllimit dhe kuptimit të saj, me qëllim të përmbushjes së nevojave kulturore, shkencore, arsimore, estetike, ekonomike, turistike dhe të tjera të qytetarëve dhe shoqërisë dhe parandalimi i veprimeve, dukurive dhe ndikimeve që mund të shkaktojnë dëme.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе