Kostadinovska-Stojçevska: Programi vjetor u miratua në mënyrën më profesionale dhe transparente

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, gjatë paraqitjes së saj në emisionin “24 Analizë” në Tv 24, ka sqaruar se komisionet e kanë shqyrtuar çdo aplikacion në mënyrën më profesionale dhe më të përgjegjshme kur kanë vendosur për Programin vjetor.

– I refuzoj kategorikisht ato kualifikime që akuzohen për klientelizëm, si dhe vlerësimet se programi vjetor për vitin 2024 në kulturë është më i keqi – tha Kostadinovska-Stojçevska, e cila theksoi se komisionet përbëhen nga persona të dalluar, secili në fushën e vet, të cilët në nivelin më të lartë kanë bërë punën e tyre.

– Çdo aplikim shqyrtohet dhe vlerësohet në mënyrën më profesionale. Degradimi publik i komisioneve ndoshta është me qëllim që askush më të mos vendosë për Programin vjetor dhe shkon në favor të së kaluarës, kur u publikua vetëm lista e projekteve të miratuara, pa asnjë arsyetim – theksoi Kostadinovska-Stojçevska, duke shtuar se që nga viti 2017 emrat e komisioneve dhe shuma e ndarë për mbështetje komunikohen në mënyrë transparente dhe të përgjegjshme.

Duke iu referuar përkrahjes së disa festivaleve që nuk përkrahen mjaftueshëm ose shumë, Kostadinovska-Stojçevska theksoi se mbështetja vjen nga vetë aplikacioni dhe nga përmbajtja e ofruar.

– Një nga kriteret e mbështetjes është që një ngjarje apo manifestim i caktuar të ketë traditë të kahershme. Dëshiroj të theksoj se bartësi aktual i manifestimit “Takimet e Racinit”, komuna e Velesit, për herë të parë pas 60 vitesh, nuk aplikon, por ia delegon autorizimin Shoqatës së re të qytetarëve, e cila në portofolin e saj nuk ka përvojën e organizimit të këtij lloji të manifestimeve – deklaroi ministrja e Kulturës për mbështetjen e “Takimet e Racinit”, duke theksuar se nuk është e qartë pse ata vetë vendosën të zvogëlojnë traditën përkundër kritereve të Ministrisë për mbështetjen e vlerave tradicionale.

Kostadinovska-Stojçevska theksoi gjithashtu se mbështetja tradicionale vazhdon për një sërë ngjarjesh të rëndësishme me traditë shumëdekade, ndër të cilat: “Mbrëmjet e poezisë së Strugës”, “Vera e Ohrit”, “Ditët e Ilindenit”, festivali teatror “Vojdan Çernodrinski”, “Skomrahi”. , “10 ditë Republika e Krushevës”, “Kongresi i Smilevës” dhe të tjerë.

Për projektin për rikonstruksionin e Sallës Universale, Kostadinovska-Stojçevska theksoi se janë financuar tre vite që të mos lejohet asnjë ndalesë deri në hapjen përfundimtare të objektit të rinovuar.

–Salla universale është proces i përfunduar. Gjithçka e kemi marrë nga Qyteti i Shkupit, së bashku me procedurë të tenderuar për fazën e parë”, theksoi ministrja e Kulturës.

Kostadinovska-Stojçevska në intervistën për “24 Analizë” theksoi se Ministria e Kulturës investon në mënyrë të barabartë në kulturë, e këtë e tregojnë edhe grantet kapitale për pushtetin lokal, duke mohuar se ka favorizime për një qytet apo skenë të caktuar kulturore.

Pjesëmarrja e ministres Bisera Kostadinovska-Stojçevska është në linkun e mëposhtëm:

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе