Kostadinovska-Stojçevska për “Kanali 5”: Programi vjetor është transparent, projektet në kulturë sot bazohen në cilësi dhe kreativitet

од admin_kult

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në Ditarin e televizionit “Kanali 5”, e pyetur se sa e kënaqur është me rezultatet e Konkurseve Vjetore, tha se sipas raporteve të komisioneve që kanë shqyrtuar aplikacionet, programi përfshin projektet që përmbushin prioritetet e konkurseve të shpallura.

“Komisionet që shqyrtojnë aplikimet propozuan një program që përmban parimet e konkurseve, të cilat i referohen krijimtarisë, veçantisë, kujdesit ndaj traditës”, tha ministrja e Kulturës.

E pyetur për reagimet pas shpalljes së rezultateve, Kostadinovska-Stojçevska tha se është e zakonshme që të ketë mendime të ndryshme, por sqaroi se konkurset vjetore janë për bashkëfinancim të projekteve për të cilat aplikohen, e jo për mbështetje të plotë financiare.

Ndër ata që reaguan ishin edhe nga partia opozitare VMRO-DPMNE-së, për të cilën Kostadinovska-Stojçevska tha: “Nuk më habit asgjë më, më vjen mirë që po merren me Programin Vjetor të Ministrisë së Kulturës sepse nuk ka qenë kështu deri më tani, pra deri në vitin 2016, kur u shpallën konkurset, pa shuma, nuk u shpallën asnjë detaj, nuk u shpallën as anëtarët e komisioneve, duket, nuk është diçka që e them për herë të parë”.

Kostadinovska-Stojçevska tha se nuk i pranon raportet në të cilat thuhet se ka një lloj qasje klienteliste në vendimmarrje sepse, siç tha ajo, disa nga ata që përgjigjen përkrahen me 60 për qind të shumës së kërkuar.

“Ajo që unë gjithashtu nuk do të lejoj është që disa detaje të shtrembërohen, si p.sh., ajo që ishte në reagimin e kryetarit të Komisionit për Kulturë të VMRO-DPMNE-së, se paratë ndahen për organizimin dhe pjesëmarrjen në një festival në Kosovë. Dhe është shumë interesante që ai nuk donte ta përmendte, që është pjesëmarrja e pesë teatrove që mbulojnë vetëm shpenzimet e udhëtimit për të marrë pjesë në këtë festival ku marrin pjesë çdo vit”, sqaroi ministrja e Kulturës për një nga reagimet.

Ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska, në Ditarin e televizionit “Kanali 5”, e pyetur për përfitimet nga miratimi i Ligjit për përdorimin e gjuhës maqedonase, ka treguar se kjo zgjidhje ligjore kontribuon në promovimin, mbrojtjen dhe futjen e mekanizmat që ofrojnë promovimin e zbatimit korrekt të gjuhës maqedonase në sektorin publik dhe në media.

“Por një nga përfitimet kryesore është se ky ligj rezulton me disa zgjidhje të propozuara legjislative, si: rregullimi i bursave për personelin që studion gjuhën maqedonase; përfaqësim më i madh i paraleleve, përkatësisht kthim i fondit të mësimit të gjuhës maqedonase në të tri nivelet; Përfitimi i madh është futja e mësimit të detyrueshëm të gjuhës maqedonase në studimet akademike, si dhe vendosja e Inspektoratit të gjuhës maqedonase, i cili do të themelohet në kuadër të Ministrisë së Kulturës”, tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska.

E gjithë intervista gjendet në:

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе