Kostadinovska-Stojçevska në konferencë për shtyp: Program më i pasur në kulturë për vitin 2024

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, sot ka mbajtur një takim para Vitit të Ri me gazetarë, ku ka përmbledhur vitin e kaluar dhe të arriturat në departamentin e saj dhe ka paralajmëruar aktivitetet më të mëdha për vitin e ardhshëm.

Ajo i informoi gazetarët për procesin e vendimmarrjes pas Konkurseve vjetore si dhe informoi për aktet strategjike dhe normative në kulturë për të cilat po punohet thellësisht. Disa prej tyre do të jenë në dispozicion në ENER dhe në debat publik në janar kurse janë në fushën e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore dhe rajonin e Ohrit. Ministri edhe një herë apeloi deri te kryetari i Komisionit të Kulturës në Kuvend, Kastriot Rexhepi, që të mos e shtyjë procedurën e mëtutjeshme për miratimin e Ligjit për përdorimin e gjuhës maqedonase.

“Gjuha është trashëgimi kulturore jomateriale e mbrojtur”, tha ministrja e Kulturës, e cila ritheksoi përfitimet e miratimit të këtij ligji. “Ky ligj e avancon aplikimin e gjuhës maqedonase dhe parasheh punësimin e detyrueshëm të lektorit në çdo institucion, lekturë të detyrueshme, që do të jetë atraktive edhe për vende të reja pune. Një tjetër risi është futja e punës së Inspektoratit, fushë në të cilën ka dispozita që janë në përputhje me Kodin e ri penal. Ky ligj do të mundësojë disa ndryshime në Ligjin për arsimin fillor, të mesëm dhe të lartë”, theksoi ministrja e Kulturës.

Kostadinovska-Stojçevska përmendi disa nga projektet e mëdha nga viti i kaluar, në të cilin është finalizuar procesi administrativ dhe shkolla e vjetër në Lubojnë, e cila ka filluar me renovimin në janar. Më pas ai theksoi punën e suksesshme dhe arsyetimin e themelimit të institucioneve të reja si Orkestra e Odës-Manastir dhe Orkestra e Jazz-it, për të cilat janë siguruar kushte pune.

Interesimi i gazetarëve ishte fokusuar edhe për pranim-dorëzimin e Sallës universale, për të cilën ministri tha se dje Qyteti i Shkupit ia ka dorëzuar dokumentacionin Ministrisë së Kulturës dhe mund të fillojë me renovimin. Periudha e planifikuar e përfundimit është tre vjet.

Kostadinovska-Stojçevska paralajmëroi konservimin e ikonave nga rikthimi i parë në vend dhe fillimin e procedurës për kthimin e pjesës tjetër të ikonave të vjedhura maqedonase nga Shqipëria.

Ministrja e Kulturës shprehu mirënjohjen për mediat për interesimin që kanë për temat e kulturës, me të cilat mbajnë vëmendjen e publikut dhe e bëjnë atë më afër qytetarëve.

“Pres me padurim rezultatet e dukshme në të gjitha aktivitetet, pasurinë dhe shumëllojshmërinë e përmbajtjeve artistike, investimet në infrastrukturë, e cila në vitin 2024 do të jetë edhe më tërheqëse për qytetarët dhe përdoruesit, do të vazhdojë të jetë relevante dhe tërheqëse për fuqinë e 7-të botërore”, tha Kostadinovska-Stojçevska.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе