Kostadinovska-Stojçevska në Bruksel: Të rinjtë në fokus të përhapjes së kulturës përmes projekteve të BE-së

од admin_kult

Talentët e rinjë do të promovojnë kulturën dhe do ta ushqejnë trashëgiminë kulturore përmes praktikës së mirë të bashkëpunimit kulturor transnacional ndërmjet Repub-likës së Maqedonisë së Veriut dhe Komisionit Evropian,u dakorduan ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska dhe drejtori i përgjithshëm për arsim, rini, Sport dhe Kultura e Komisionit Evropian., Temis Kristofidu, i cili u takua në Bruksel, Belgjikë.

Bashkëpunimi do të vazhdojë në kuadër të Programit Evropa Krijuese, aktiviteteve në Agjendën e Ballkanit Perëndimor dhe Instrumentit të Bashkimit Evropian për Asistencë Para Anëtarësimit, ku Republika e Maqedonisë së Veriut ka një sërë përvojash në projekte cilësore, veçanërisht në programet e bashkëpunimit ndërkufitar.

– Jemi të kënaqur me rezultatet e arritura me zbatimin e ciklit të mëparshëm të Pro-gramit Evropa Kreative, përmes të cilit Ministria e Kulturës mbështet sfidat bashkëkohore me të cilat ballafaqohen sektorët kulturorë dhe krijues. Kemi realizuar pjesëmarrje kombëtare për dy vitet e fundit nga Ministria e Kulturës dhe Agjencia e Filmit për nënprogramet Kultura dhe MEDIA në vlerë prej 313.000 euro dhe të bashkëfinancuara nga ne si ministri për vitin 2021 dhe 2022 janë 20 projekte. në vlerë prej 166 683 euro. Këtë vit do të hapen dy programe të reja nga BE-ja, për të cilat si vend mund të aplikojmë, njëri program është për individë apo grup talentesh të rinj në kulturë dhe tjetri është i dizajnuar për organizatat e shoqërisë civile që janë aktive dhe të gatshme për të kontribuar. në kulturë, tha ministrja Kostadinovska-Stojçevska ku shtoi se vendi ynë merr pjesë aktive në programin e ri 2021 – 2027 dhe shprehu besimin se Maqedonia e Veriut mbetet partnere e Komi-sionit Evropian jo vetëm në përkushtimin e saj për asistencë teknike për të lehtësuar aksesin në program, por edhe me mbështetje të konsiderueshme financiare. për përdoruesit maqedonas përmes mekanizmit të bashkëfinancimit të Ministrisë së Kulturës dhe Agjencisë së Filmit.

Në takim u shqyrtuan edhe rezultatet e iniciativave dhe aktiviteteve në kuadër të realizimit të Agjendës së BE-së për Ballkanin Perëndimor – Kulturorë.

– Është veçanërisht kënaqësi që në takimin e ardhshëm ministror në Tiranë, të planifikuar për në datat 27 dhe 28 qershor, do të krijohet për herë të parë një platformë kulturore në kuadër të kësaj agjende. Pikërisht përmes kësaj platforme, e cila është e bashkuar në diversitet, do të dalin projekte specifike rajonale që do të kontribuojnë në përmirësimin e zhvillimit social-ekonomik dhe kulturor dhe njohjen e rajonit brenda familjes evropiane, tha ministrja e Kulturës.

Ata diskutuan gjithashtu për Instrumentin e BE-së për Asistencën e Para-Aderimit, i cili ka një intensitet të madh të bashkimit të profesionistëve, punëtorëve të kulturës dhe komunave, falë veprimit të tyre të përbashkët nën kujdesin e Bashkimit Evro-pian.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе