Kostadinovska- Stojçevska: Ide të reja dhe aktivitete të përbashkëta me muzetë e Vatikanit

од admin_kult

Ekspozita e ikonave maqedonase në Muzeun e Vatikanit është një nga pikat për të cilat u arrit marrëveshje fillestare mes ministres së Kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska dhe zëvendësdrejtorit artistik-shkencor të Muzeut, Giandomenico Spinola, në takimin e tyre të mbajtur në Vatikan. Vendi ynë do të ketë edhe një herë mundësinë që të prezantojë para publikut botëror trashëgiminë kulturore dhe ikonat e çmuara të autorëve maqedonas.

Përveç kësaj ekspozite, për të cilën Muzeu i Vatikanit tregoi interesim të veçantë, u ra dakord që të sigurohen kushte për organizimin e ekspozitave të tjera përmes të cilave do të promovohet arti maqedonas si pjesë e artit evropian, me veçantinë dhe rëndësinë e tij. Ministrja Kostadinovska-Stojçevska ftoi regjisoren Spinola në Shkup për këtë bashkëpunim për të vazhduar me manifestime në mbarë vendin tonë përmes të cilave Vatikani do të prezantojë një pjesë të arkivit të tij artistik.

Rëndësia e trashëgimisë kulturore maqedonase ishte edhe në fokus të ekspozitës “Manastiret nga Maqedonia e Veriut”, e cila është ngritur pikërisht në Vatikan, në ambasadën maqedonase, ku bota njihet me manastiret mesjetare përmes fotografive të Stojan Stojanovski.

Gjatë vizitës në ekspozitën Kostadinovska-Stojçevska, ai theksoi vlerën e paçmuar të trashëgimisë sonë kulturore dhe historike, si dhe aftësinë e ndërtuesve të kishave dhe manastireve maqedonase.

Planet e përbashkëta me Vatikanin për të ardhmen, si dhe ekspozita, janë një konfirmim i të mirave dhe një lëvizje e re për thellimin e marrëdhënieve miqësore 30-vjeçare që kemi me Selinë e Shenjtë dhe përmes së cilës promovojmë historinë kulturore maqedonase. ndërkombëtarisht.

Në këtë drejtim ka qenë edhe takimi i ministrit me organizatën humanitare të Kishës Katolike, “Caritas Internationalis”. Me ta është hapur ideja e organizimit të një eventi për Nënë Terezën, përmes një numri më të madh aktivitetesh në të cilat do të përfshihet komuniteti akademik dhe studentët.

Ministrja Kostadinovska-Stojçevska para takimeve me zyrtarët e Vatikanit pati një takim pune në ambasadën e Maqedonisë në Selinë e Shenjtë, me të cilën filloi edhe zyrtarisht vizita e saj në Romë. Me ambasadoren Maria Efremova, ndër të tjera, u hapën çështjet lidhur me kremtimin e 24 majit – Ditës së arsimtarëve sllavë, shenjtorëve Kiril dhe Metodi, kur kultura jonë do të ketë prezantimin e saj tradicional.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе