Kostadinovska-Stojçevska: “Bitolski Vesnik” – pireu i proceseve demokratike dhe kulturore

од admin_kult

Ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska – Stojçevska, mori pjesë në manifestimin kulturor në Shtëpinë e Oficerëve në Manastir, të organizuar me rastin e 60 vjetorit të lokalit “Bitolski Vesnik”. Me urimin për përvjetorin, urimin për një dekadë të ekzistencës, ajo theksoi se përvjetori është një mundësi për të theksuar rëndësinë e lirisë së mediave dhe kontributin e tyre në zhvillimin e kulturës.

“Bitolski vesnik” ka 60 vjet që është në eterin mediatik. I kujtoj botimet që nga rinia ime dhe krenohem për këmbënguljen dhe veprimtarinë e gazetës, gjë që e bën atë një prezantuese relevante dhe unike të kujtesës kolektive të qytetit. Gazeta në vazhdimësi është organizatore e ngjarjeve kulturore dhe humanitare, gjë që konfirmon kontributin e saj në ndryshimet pozitive në kulturë, theksoi Kostadinovska – Stojçevska.

Nëpërmjet ekspozitës me gazetat e gjashtë dekadave të kaluara, publiku kujtoi arkivin dhe numrin e botimeve përmes të cilave theksoheshin historitë për jetën e njeriut. Shumë prej tyre kontribuan edhe në promovimin e vlerave kulturore.

– Nga viti 1964 e deri më sot, “Bitolski Vesnik” kontribuon në zhvillimin e pluralizmit dhe lirisë së fjalës, gjë që e bën atë palë të interesit në proceset demokratike. E vetmja gazetë lokale thekson rëndësinë e gazetarisë me zë të lartë dhe rëndësinë e informacionit real në mjedisin e dezinformatave dhe lajmeve të rreme. Theksoj rëndësinë e mediave si pjesë e demokracisë dhe respektoj lirinë dhe pavarësinë e tyre për të kontribuar për një të ardhme të përbashkët evropiane”- theksoi ministrja e Kulturës nga manifestimi në Manastir.

Më 29 prill, në vitin e largët 1964, në prag të festës së 1 Majit, doli numri i parë i “Bitolski Vesnik”. Pas disa përpjekjeve të pasuksesshme për të botuar një gazetë të qytetit, një grup entuziastësh të udhëhequr nga kryeredaktori i parë i gazetës, Vllado Llaskovski, botuan numrin e parë të “Bitolski Vesnik”.

Në 60 vitet e fundit, gazeta është vendosur si organizatore e ngjarjeve të rëndësishme. Ai prej 24 vitesh organizon me sukses manifestimin “Zgjedhim qytetarët më të suksesshëm të Manastirit”. Prej 19 vitesh ndahet me çmimin “Tode Petrevski” për gazetari, ndërsa ka organizuar edhe aksione të shumta humanitare.

“Bitolski Vesnik” është fituese e shumë çmimeve dhe diplomave, ndër të cilat çmimi më i lartë i Manastirit, çmimi 4 Nëntori.

Në Akademinë e sotme solemne iu ndanë pllakat e arta individëve, institucioneve, institucioneve të merituara, të cilat dhanë një kontribut të rëndësishëm në mbijetesën e “Bitolski Vesnik”.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе