Kinoteka do të shfaq film holandez bardh e zi me motive nga Ohri nga periudha mes dy luftërave botërore

од admin_kult

Shfaqja e fundit zyrtare e filmit për vitin do të mbahet në Kinotekën e Maqedonisë së Veriut të enjten (28 dhjetor) me fillim nga ora 20:00.

Dashamirët e artit filmik do të mund të shikojnë disa nga materialet e sapo pranuara filmike që Kinoteka ka grumbulluar gjatë vitit të kaluar. Kinoteka këtë vit bashkëpunoi me Muzeun e njohur të Filmit “Ai” nga Amsterdami i Holandës; Kinoteka e rajonit të Savojës të Francës; Kompania “Filmske Novosti” nga Beogradi, Serbi; Instituti Folkloristik “Marko Cepenkov” nga Shkupi dhe disa persona privatë.

Ndër filmat e mbledhur nga Muzeu i Filmit “Ai” nga Amsterdami janë filmi pa zë nëntë minutësh “Lufta ballkanike”, filmi pesëmbëdhjetë minuta bardh e zi “Pulsi i Jugosllavisë” prej të cilit vetëm pjesa që ka të bëjë me Maqedoninë. do të shfaqet dhe që ndahet nga një artikull që thotë: “Në zemër të Ballkanit” si dhe filmi tetëmbëdhjetë minutësh bardh e zi “Nga Listerfield në Liqenin e Ohrit – Vështrim mbi jetën e njerëzve në Serbia Jugore” e filmuar në periudhën ndërmjet dy luftërave botërore, e cila i kushtohet tërësisht Maqedonisë. Në film është përdorur muzikë e përshtatshme maqedonase dhe ka artikuj në gjuhën holandeze që ilustrojnë atë që shfaqet. Filmi tregon skena nga jeta në Maqedoni në atë periudhë, si endja në vek, banesat e Havzi Pashës në fshatin Bardovcë, qyteti i Shkupit, objektet e shenjta islame, Çarshia e Vjetër dhe zanatet, vallet rome, manastiri. “Shën Naumi i Ohrit”, pamje nga liqeni i Ohrit, pazari i Ohrit, arkitektura specifike e Ohrit, barkat e vjetra të peshkimit, korrja e grurit, arat me lulekuqe, vajza të veshura me kostume popullore të shoqëruara me muzikën e këngës “Biljana plato belese”, etj.

Ndryshe, shumica e filmave janë bardh e zi, pa zë dhe janë krijuar në një periudhë dyzetvjeçare, nga viti 1912 deri në vitin 1952. Ata që janë pa zë do të shoqërohen nga “Lepi Xhoni” në kitarë dhe piano elektrike.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе