Kanë përfunduar  kërkimet  arkeologjike të planifikuara për vitin 2022 në lokalitetin Kështjella e Samoilit në Ohër

од admin_kult

Kanë përfunduar  kërkimet  arkeologjike të planifikuara për vitin 2022 në lokacionin Kështjella e Samoilit në Ohër . Mjetet financiare për realizimin e projektit janë siguruar nga programi financues nga Buxheti i Republikës së Maqedonisë së Veriut me titull: “Hetim i mëtutjeshëm i zonës nga Kështjella e Samoilit – Kalaja, krijimi i projektit konservues dhe mbrojtje-konservim i menjëhershëm të objekteve me synim rivitalizimin e të gjithë zonës, për prezantim të plotë dhe vetëmirëmbajtje”.

Nga Instituti dhe Muzeu i Ohërit, kujtojnë se lokacioni Kështjella e Samoilit  është hulumtuar vazhdimisht për disa vite.

“Me hulumtimet e fundit kemi njohuri për kompleksitetin kronologjik të lokalitetit dhe sigurisht treguesit e natyrës së luajtshme dhe të paluajtshme tregojnë zhvillimin e horizonteve kulturore dhe etapat e tij.

Në kuadër të kësaj janë eksploruar rreth 150 m², gjatë së cilës u zbulua një arkitekturë që është pjesë e një kompleksi më të madh ndërtesash që i përkisnin periudhës së vonë osmane, si dhe fragmente enësh qeramike; pjesë pjatash, tuba luksi, monedha dhe objekte të tjera që regjistrojnë jetën e përditshme të popullsisë që jetonte në këto zona në periudhën nga antikiteti i vonë  deri në periudhën e vonë osmane. Për herë të parë është bërë regjistrimi fotogrametrik i gjysmës veriore dhe jugore të Kështjellës”, njoftojnë nga Instituti dhe Muzeu i Ohërit. Udhëheqës i projektit është arkeologu Anatoli Arnaudovski.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе