#E Premtja IME – një seri ngjitësesh në gjuhën maqedonase në Instagram

од admin_kult

#E Premtja IME është një botim i ri i afisheve në gjuhën maqedonase që nga sot është zyrtarisht i disponueshëm në rrjetin social Instagram.

Edicioni i parë i në gjuhën maqedonase është projekt autori i Iko Ilievskit dhe Dimitar Karatashev, pjesë e konkursit publik “Vizatimi në gjuhën maqedonase” 2022, i publikuar nga Ministria e Kulturës.

Krijuesit e afisheve kanë krijuar 13 afishe që mund të gjenden nën titullin GIF, duke futur fjalë kyçe si: e premte,e premtja ime. Ngjitëset janë fraza, fjalë që janë pjesë e gjuhës bisedore të brezave të rinj. E njëjta gjë mund të dëgjohet gjatë bisedave të tyre me kafe apo pije, në sallën e leximit, në auditorin e kolegjit, në park, në lagje apo të ngjashme.

“Ejani në lagje”, “Ruaj, është krizë”, “Beso në vetvete”, “Hej në tavolina”, “Ulu dhe mëso”, “Krejt gjelbërim”, “Kam provim”, “Jo të gjithë janë të njejtë”, “Është verë” janë pjesë e grupit të parë të ngjitësve që synojnë të nxisin të rinjtë të shoqërohen, të mësojnë dhe të përmbushin detyrimet e tyre ndaj vetes dhe komunitetit ku jetojnë.

Grupi i dytë i afisheve i referohet momenteve të shoqërimit, mirëseardhjes së fundjavës, si një periudhë kur pushojmë, kemi më shumë kohë për veten dhe njerëzit që duam. Dhe këtu mund të përdorni ngjitëse si: “Është e premtja ime”, “Jetoj për fundjavën” dhe “Të gjithë jemi të çmendur”.

Qëllimi kryesor është që të rinjtë, por edhe të gjithë qytetarët, ta përdorin më shumë gjuhën maqedonase në rrjetet sociale. Mediat dhe mjetet dixhitale, rrjetet sociale kanë ndryshuar mënyrën e komunikimit. Me këtë edhe ne duhet të përshtatemi me ndryshimet  dhe ta afrojmë edhe më shumë gjuhën maqedonase me të rinjtë, thonë autorët.

Mbrojtja dhe afirmimi i gjuhës duhet të jetë nga çdo aspekt, edhe në kontekstin në të cilin sillen dhe shprehen brezat e rinj.

Këto afishe të mediave sociale vijnë nga ajo që të rinjtë i thonë në të vërtetë njëri-tjetrit. Ata bëjnë thirrje për veprim, përgjegjësi, por përmbajnë edhe momente humori dhe frazash që përdorin në komunikimin e përditshëm informal.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе