Се пролонгира рокот за нацрт – програмите и се чека протоколот во културата

од admin_kult

Во емисијата „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“, утрово гостин беше  Афет Јашари, координатор за програми во Министерството за култура. Во разговор со Сашо Ордановски, Јашари ја информираше јавноста дека на 71-та седница на Владата е донесена Уредба со законска сила за примена на Законот за култура за време на вонредна состојба, со цел, рокот за донесување на нацрт-годишните програми за работа на националните установи од областа на културата за 2021 година наместо да биде до крајот на јуни, тој се пролонгира до 1 август, оваа година. „Ова е добра вест за сите установи, бидејќи добиваме време. Направивме предлог-протокол за реализација на проектите и тој протокол е пратен во Институот за јавно здравје. Во исчекување сме на одговор, изјави за „Утрински брифинг“ Јашари.

Во однос на предвидениот буџет и коронокразита, Јашари ја истакна политиката на Министерството за култура која е во насока на искористување на сите свои капацитети за реализација на што поголем број од усвоените програми со цел да им овозможи егзистенција на корисниците кои аплицирале на Годишните конкурси, а и со цел да ги задоволи, и во вакви вонредни услови потребите на публиката.

„Имаше повик од страна на Министерството сите работници кои сакаат да се откажат од проектите вон националните установи да добијат 14.500 денари, но многу е мал бројот кој се откажал од таквите проекти. Затоа моравме да го продолжиме рокот за да може да се реализираат овие проекти“, вели Јашари.

Во емисијата беше споделена и информацијата дека од Комсијата за заразни болести  се очекува протокол за реотворање на институциите во културата, најнапред  на библиотеките и музеите и дека Министерството за култура ги следи светските модели и практики на функционирање во оваа сфера со цел  позитивните искуства да бидат применети и во нашата земја.

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе