Министерството за култура поддржа три инфраструктурни и 22 други проекти од Годишната програма на НУ ЦК „Трајко Прокопиев” од Куманово

од admin_kult

Министерството за култура издвои средства во висина од 12 милиони 450 илјади денари  за реализација на инфраструктурни проекти за Националната установа Центар за култура „Трајко Прокопиев“ од Куманово под чии ингеренции се зградата на Центарот и Театарот.

Годинава ќе почне проектот за гасификација на објектот на НУ ЦК „Трајко Прокопиев“, за којшто се подготвува тендерската документација за првата фаза, односно проверката на постојниот систем. Истовремено се подготвува и тендерската документација за првата фаза за реконструкција на објектот на Театар Куманово, којшто е многу посложен и којшто вклучува повеќе фази. Реконструкцијата вклучува темелна санација и реконструкција на целата зграда, како и набавка на нова сценска техника. За овој проект се одобрени средства во износ од десет милиони денари за правата фаза, која опфаќа изведба на градежните работи.

Дополнително, со над пет милиони денари, Министерството поддржа и 22 проекта од: литературата и издавачката дејност; визуелните уметности, архитектурата и дизајнот; музичката и музичко-сценската дејност; драмската дејност и фолклорната дејност.

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе