Костадиновска-Стојчевска од Загреб: Промоцијата на македонските и на хрватските културни вредности се наш приоритет

од admin_kult

Министерката за култура на Северна Македонија, Бисера Костадиновска-Стојчевска и министерката за култура и медиуми на Хрватска, Нина Обуљен Коржинек, вчера во Загреб потпишаа Програма за културна соработка за периодот од 2022 до 2025 година со цел воспоставување и развивање на соработката меѓу институциите и соодветните здруженија од сите области на културата и уметноста, поттикнување и афирмација на културните вредности на двете земји, со акцент на младите уметници.

– Во согласност со членот 15 од Договорот за културна и просветна соработка меѓу двете влади склучен на 4 декември 1995 година во Скопје, Министерството за култура и медиуми на Република Хрватска и Министерството за култура на Република Северна Македонија се договорија да ги поттикнуваат мобилноста и меѓународната размена на уметниците од двете земји преку учество на танцови, музички, театарски и на фолклорни ансамбли, на групи и поединци на меѓународните фестивали и манифестации што се одржуваат во двете земји, на покана од организаторите на тие фестивали и манифестации – рече на средбата Костадиновска-Стојчевска.

Таа додаде дека со оваа програма двете земји ќе поттикнуваат заеднички копродукциски проекти во областа на изведувачките уметности, меѓу театарските куќи и други сродни институции и организации, а е планирана и непосредна соработка меѓу музеите и галериите преку размена на стручни лица, изложби, уметничка литература и публикации.

– Договоривме соработка и во областа на производство на аудиовизуелни дела со цел развој на филмски, односно кинематографски копродукции, но и меѓу националните филмски архиви и јавни институции од областа на аудиовизуелната дејност, со цел размена на искуства во областа на заштитата, дигитализацијата и достапноста на филмското и аудиовизуленото наследство. Тоа подразбира и учество со свои филмови и филмски работници на меѓународни филмски фестивали што ќе се организираат во двете држави на покана од организаторите и во согласност со правилата и прописите на овие фестивали – појасни министерката.

Костадиновска-Стојчевска додаде дека ќе има и заемна организација на Филмска недела во двете земји, а ќе се воспостави и соработка меѓу писателите и преведувачите и нивните организации и здруженија од двете земји, но и меѓу издавачките куќи, објавување преводи на значајни книжевни дела од хрватски и од македонски писатели, размена на изложби на книги и учество на саеми на книгата што се одржуваат во двете земји.

Хрватската министерка Нина Обуљен Коржинек истакна дека се спроведуваат многу успешни културни проекти помеѓу двете земји, помеѓу уметниците, во театарот, музиката, литературата, филмските и визуелните уметности.

„Нашата соработка е видлива во сите области на културата и уметноста, но и во институционалната соработка”, рече таа.

Преку оваа програма ќе се подобри и соработката меѓу националните архиви, библиотеки и институциите од областа на заштитата на културното наследство преку размена на стручни лица од областа на заштитата на културното наследство.

Двете земји ќе ја поттикнуваат соработката во областа на културата и уметноста во рамките на УНЕСКО, Советот на Европа и другите меѓународни организации и регионални иницијативи, како што е Советот на министрите за култура на Југоисточна Европа, а тоа значи и заштита и негување на културниот идентитет на хрватското и на македонското национално малцинство и во таа смисла ќе даваат поддршка на институциите што го негуваат културното наследство на хрватското национално малцинство во Република Северна Македонија, односно на македонското национално малцинство во Република Хрватска.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе