Изложбаво „Јагода“ на уметниците што учествуваа во проектот „ECHO II“

од admin_kult

СФЕРА Интернешнал денеска,  21 јуни (понеделник, ) од 19 часот во клубот „Јагода“ во Битола организира изложба во склоп на „ECHO II: Traditions in Transition“, европски културен проект кој има за цел да покани уметници кои работат во областа на сликарство, скулптура, графички дизајн и занаечиство да создадат оригинални уметнички дела инспирирани од локалната традиција.

Во склоп на проектот учествуваа 4 уметници од СевернаМакедонија, Грција, Бугарија и Унгарија кои твореа нау метничка резиденција во Преспанскиот регион во текот на месец мај 2021 година. За време на резиденцијата направени  се прекрасни дела кои ќе бидат изложени.

Проектот е ко-финансиран од програмата Креативна Европа на Европската Комисија, Министерството за култура на Република Северна Македонија како и од локалните партнери: Графопром, МЗТ Инжинеринг, СН Осигурителен брокер, Синдикат при ЕСМ и Синпекс.

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе