Изложба на слики во Центарот за култура ‒ Дебар

Изложба на слики во Центарот за култура ‒ Дебар

Во Центарот за култура во Дебар денеска (24.11.2020 г) во 12 часот ќе биде отворена самостојна изложба на дебарскиот сликар Дритан Боцку. Во рамките на изложбата ќе бидат претставени 14 дела‒диптиси и триптиси,дела со мртва природа, портрети и апстракции ‒изработени...
Нов театарски проект на Центарот за култура Крива Паланка

Нов театарски проект на Центарот за култура Крива Паланка

Монодрамата „Жените на Шекспир” е новиот театарски проект на Центарот за култура во Крива Паланка, кој вечер во 20 часот премиерно ќе биде прикажан на Јутјуб-каналот на официјалната Фејсбук-страница на Центарот за култура. Станува збор за монодрама замислена како...
Традиционално одржан вокално – инструменталниот фестивал „Лира“ во Неготино

Традиционално одржан вокално – инструменталниот фестивал „Лира“ во Неготино

Во просториите на Центарот за култура Ацо Ѓорчев – Неготино, традиционално како и секоја година се одржа вокално – инструменталниот фестивал „Лира“. Манифестацијата се одржа во организација на Центар за култура Ацо Ѓорчев – Неготино и пеачката група...
Концерт на Валентин Наумов и Верица Дивитарова

Концерт на Валентин Наумов и Верица Дивитарова

Во рамки на манифестацијата Есенски музички свечености 2020, вечер, во фоајето на Националната опера и балет, концерт ќе одржат Валентин Наумов – виолина и Верица Дивитарова – пијано. На програмата се три сонати за виолина и пијано од В.А. Моцарт и Ј. Брамс. Влезот за...
Денови на македонска музика: Концерт на Симон Трпчески и пријателите

Денови на македонска музика: Концерт на Симон Трпчески и пријателите

Светски познатиот македонски пијанист, Симон Трпчевски  по подолго време е повторно пред македонската публика, заедно со неговите пријатели, врвни македонски уметници: Влатко Нушев, Илинка Велкова, Александар Стојчески, Владимир Крстев, Паскал Краповски, Гонца...
Албанологот Џеват Лоши и книжевниот критичар Алиу ја добија наградата „22 Ноември“

Албанологот Џеват Лоши и книжевниот критичар Алиу ја добија наградата „22 Ноември“

Одборот за доделување на државна награда „22 Ноември“ денеска во Собранието ја додели наградата „22 Ноември“ за 2020 година на професорот, албанолог и академик, Џеват Лоши и на книжевниот критичар, Али Алиу. Наградата се доделува за признание на луѓе од политичкиот,...