Светски ден на интелектуалната сопственост 2020 година – Иновирајте за зелена иднина

од admin_kult

Светската организација за интелектуална сопственост, овогодинешниот 26 април – Светски ден на интелектуалната сопственост го одбележува под мотото Иновирајте за зелена иднина”.  По тој повод генералниот директор на СОИС, Френсис Гари  ја упати  пораката:

Оваа година, Светскиот ден на интелектуалната сопственост се одвива во непредвидени околности. Им оддавам почит на сите оние кои работат на фронтот на тековната пандемија на коронавирусот. Исто така, би сакал да изразам сочувство на сите оние кои доживеаја загуба на најблиските како резултат на постојана здравствена криза.

Во последните месеци, животот на милијарди луѓе низ целиот свет е радикално нарушен. Сепак, можеме да извлечеме инспирација од постојаниот човечки порив за надминување на оваа непогода и да пронајдеме иновативни решенија за сложените глобални предизвици.

Секој ден сме сведоци  на охрабрувачки иницијативи, бидејќи владите, индустријата и академијата се здружуваат за да ги поддржат напорите за иновирање на нашиот излез од сегашната криза.

Нашиот одговор на тековната криза покажува дека ја имаме колективната мудрост, генијалноста и креативноста да бидеме на линија на овие предизвици и да ја обликуваме иднината, да биде безбедна, одржлива и зелена. И, со поглед  кон таа иднина, гледаме дека интелектуалната сопственост (ИС) – поткрепената иновација и иновативното размислување, се клучни за решавање на нашите споделени, глобални предизвици.

Иновативноста нуди опции и истата е клучот за изнаоѓање решенија и приоди што ни се потребни за да создадеме одржлива и зелена иднина.

Земете ја зголемената глобална побарувачка за енергија како пример. Како што е забележано во Глобалниот индекс за иновации во 2018 година: Со енергизирање на светот со иновации, глобалната побарувачка за енергија е предвидена да порасне за 30 проценти до 2040 година, според Меѓународната агенција за енергија Само со поттикнување на иновациите и со поддршка на развојот на робусни системи на ИС што поттикнуваат и поддржуваат, ќе можеме да ги развиеме системите за чиста енергија потребни да се одговори на таа побарувачка, истовремено намалувајќи ги емисиите на стакленички гасови и поттикнувајќи го економскиот раст. Ова е комплексот енергетски равенки со кои се соочуваат креаторите на политиките.

Денес, глобалното снабдување со обновлива енергија е околу 15 проценти. Како што е забележано во Глобалниот индекс за иновации во 2018 година: Преку енергизирање на светот со иновации, до 2050 година, околу 85 проценти од примарните потреби во светот на енергијата доаѓаат од обновливи извори, како што се соларни, ветерни и геотермална енергија. За да го постигнеме ова, треба да размислиме внимателно за тоа како произведуваме, складираме, дистрибуираме и трошиме енергија и треба да спроведеме политики кои го поддржуваат брзиот развој и распоредување на обновливите енергетски технологии кои им овозможуваат на сите сектори да станат поефикасни и нивните активности да бидат сто повеќе „зелени.

Иновативноста нуди опции и претставува клуч за решенијата и приодите што ни се потребни за да создадеме одржлива и зелена иднина.

Но, за да ја постигнеме таа цел, треба да преземаме активности. Треба одржливоста на животната средина да ни биде приоритет – тоа е темелот на нашата иднина благосостојба. Треба да инвестираме во национални екосистеми за иновации и да овозможиме широк пристап до ефективни национални системи на ИС кои го поддржуваат развојот и распоредувањето на технологии, производи и услуги што ни се потребни за премин кон посветла, зелена, ниско-јаглеродна иднина.

Во овој уникатен момент во историјата, ајде да се завртиме кон она што можеме да направиме за да станеме поотпорни и одговорни кон лицето на заканите за глобалното здравје и кон нашата планета. Ајде да размислиме за улогата што иновацијата и системот на ИС можат да ја играат во водењето глобални напори за создавање зелена иднина што ќеја поддржува благосостојбата на човештвото. И, активно да се посветиме на создавање зелена иднина.

На крајот, ве охрабрувам да ја потпишете Светската мапа на заложби за интелектуална сопственост.

Заедно можеме да иновираме кон позелена, посветла и поодржлива иднина.

Ви посакувам на сите многу среќен и безбеден Светски ден на интелектуалната сопственост 2020 година.

 ЛИНК ОД ВИДЕО ПОРАКАТА НА ФРЕНСИС ГАРИ

 

 

 

Можеби ве интересира:

Leave a Comment

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе