Reagimi i Ministrisë së Kulturës pas njoftimit të SKRM-së

од admin_kult

Ministria e Kulturës, pas reagimit të SKRM-së, dhe me rastin e intervistës së ministres Bisera Kostadinovska-Stojçevska në emisionin “10 minuta” në TV21, informon opinionin se në të kundërtën, ministrja Kostadinovska-Stojçevska respekton detyrimin ligjor që rrjedh nga Marrëveshja Kolektive dhe pagat e punonjësve në institucione paguhen sipas rregullimit të Marrëveshjes.

Kujtojmë se ajo Marrëveshje Kolektive është nënshkruar me opinion negativ nga Ministria e Financave. Përkundër kësaj, Ministria e Kulturës i paguan pagat në departament, në përputhje me pagën minimale.

Ministria e Kulturës i udhëzon anëtarët e SKRM-së, para se të reagojnë, të shikojnë edhe një herë emisionin në të cilin ministrja Kostadinovska-Stojçevska thekson se kultura është e të gjithëve dhe ngrihet mbi degët e tjera, andaj pret solidaritet nga të gjitha palët e interesuara, si punonjësit ashtu edhe subjekte nga skena e pavarur në kohë krize energjetike dhe ekonomike.

Ministria e Kulturës është e detyruar të sigurojë kushte të barabarta për krijimin e të gjithë aktorëve në kulturë, si dhe të sigurojë kushte për realizimin e krijimtarisë. Ajo nënkupton barazinë e të drejtave duke përfshirë institucionet kombëtare, përdoruesit e tjerë dhe punonjësit e vetë Ministrisë. Me zvogëlimin e mjeteve me qëllim të sigurimit të pagave të punëtorëve, krijohet një disbalancë në raport me mjetet e jetesës së përfituesve të tjerë, të cilin MK është i detyruar ta korrigjojë.

Ministrja e Kulturës Kostadinovska-Stojçevska në shumë raste thekson se punëtorët e institucioneve pas shumë vitesh kanë arritur të realizojnë të drejtat e tyre përmes Kontratës Kolektive, e cila është mbi ligjin.

Ministrja e Kulturës Kostadinovska-Stojçevska thekson se të punësuarit edhe në kohë krize i ushtrojnë të drejtat e tyre edhe përkundër angazhimit të Ministrisë për të zgjatur pagesën e mjeteve nga 1 shtatori 2022, gjë e cila u refuzua, për të cilën ajo thekson si pak sensacionalizmin sa më të mundshëm në reagimet e tyre.

Meqenëse Marrëveshja Kolektive ka skaduar dhe është formuar grupi punues që do të punojë për Marrëveshjen e re Kolektive, Ministrja e Kulturës Kostadinovska-Stojçevska shpreh bindjen se dialogu ndërmjet Ministrisë së Kulturës dhe sindikatave do të vazhdojë në një atmosferë konstruktive për avancimi i të drejtave të punës në kulturë.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе