Punëtoria e trajnimit e UNESKO„ Ndërtimi i së ardhmes rezistente ndaj ndryshimeve klimatike:zhvillimi i kapaciteve për adaptimin e ndryshimeve klimatike dhe menaxhimi me reziqet nga katastrofat në lokalitete të zgjedhura nga UNESKO në Evropën Julgindore“ 17-21.10. vitit 2022., Ohër

од admin_kult

Nga 17 deri më 21 tetor të vitit 2022 në Ohër, Byroja Rajonale për shkencë dhe kulturl e UNESKO-s në Evropë  me seli në Veneci,Itali, me mbështetje logjistike të komisionit Kombëtar për UNESKO të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe institucione tjera përgjegjëse oroganizuan punëtori trajnimi „ Ndërtimi i së ardhmes rezistente ndaj ndryshimeve klimatike: zhvillim I kapaciteteve për adaptimin e ndryshimeve klimatike dhe menaxhimi me reziqet nga katastrofat në lokalitete të zgjedhura nga UNESKO në Evropën Juglindore“.

Qëllimi i puntorisë është që të përcaktohen ndikimet e ndryshimeve klimatike dhe katastrofafe natyrore mbi lokalitetet e trashëgimisë natyrore dhe botërore të UNESKO-s, siç janë rezervat e biosferës, gjeoparket globale dhe lokalitetet  trashëgimisë botërore në Evropën Juglindore dhe të zhvillohen kapacitet për gatishmëri dhe veprim në suaza të menaxhimit me trashëgiminë dhe lokaliteteve.

Në puntori marrin pjesë rreth 30 ekspertë-përfaqësues nga5 shtete nga Evropa Juglindore,Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Serbia dhe parashikuan ndërtimin institucionaë dhe profesional të kapaciteteve përmes organizimit të trajnimit në të cilën do të jenë të kyçura organet për menaxhimin me lokalitetet së bashku me organet për mbrojtjen civile, anët tjera të përfshira dhe ekspertë nga fusha e ndryshimeve klimatike, menaxhimin me reziqet nga katastofat dhe mbrojtjen e rezervat e biosferës dhe lokaliteteve të trashëgimisë botërore.

Në hapjen zyrtare për të pranishmit fjalim pati zëvendësministri për Mjedisin jetësor dhe planifikimit hapësinor të Repbulikës së Maqedonisë së Veriut z-nja Hristina Oxhaklieska, sekretarit të përgjithshëm të Komisionit kombëtar për UNESKO, z-nja Ttajana Kraljevska-Llazarova, Kryebashkiaku të Ohrit, z. Kiril Pecakov dhe shefi i Departamentit për shkencë nga Bzroja Rajonale për shkencë dhe kulturë të UNESKO në Evropë, z. Xhonatan Bejker.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе