Me themelimin e “Shtëpisë Përkujtimore të Mustafa Kemal Ataturk”-Koxhaxhik, Qendra Zhupa, krijohen mundësi për zhvillim, promovim dhe afirmim më të madh të kulturës së komuniteteve

од admin_kult

Qeveria, me propozim të Ministrisë së Kulturës, miratoi Vendim për themelimin e institucionit nacional “Shtëpia Përkujtimore e Mustafa Kemal Ataturkut”-Koxhaxhik, Qendra Zhupa. Institucioni i ri nacional do të kryejë veprimtari muzeore dhe qëllimi i vendimit është kërkimi, grumbullimi, rregullimi, përpunimi profesional dhe shkencor, studimi, mbrojtja, ruajtja, botimi dhe prezantimi i objekteve historike etnologjike që lidhen me jetën dhe veprën e Mustafa Kemal Ataturk, si dhe objekte të tjera etnologjike dhe historike me rëndësi për Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Shtëpia përkujtimore e shtëpisë së familjes dhe të afërmve të Mustafa Kemal Ataturkut në Koxhaxhik iu dha në përdorim të përhershëm Muzeut nacional të Republikës së Maqedonisë së Veriut disa vite më parë.

Me themelimin e “Shtëpisë Përkujtimore të Mustafa Kemal Ataturkut”-Koxhaxhik, Qendra Zhupa si një institucion i veçantë nacional, e përforcojmë interesin nacional të kulturës dhe krijojmë mundësi për zhvillim dhe promovim më të madh kulturor e artistik.

Ministria e Kulturës dhe Qeveria tregojnë shqetësim të vazhdueshëm për promovimin dhe afirmimin e kulturës së të gjitha komuniteteve. Kjo trashëgimi kulturore do të jetë një hapësirë ​​ekspozite ku do të mbahen ekspozita, leksione dhe seminare, shfaqje filmash, punëtori edukative dhe do të prezantohen objektet muzeore.

Si thesar i vlerave kulturore, atraksioni i ri turistik, përveç promovimit të zhvillimit të vazhdueshëm të rajonit dhe ruajtjes institucionale të trashëgimisë kulturore historike, vizitorët me aktivitete kulturore do t’i prezantohen në mënyrë autentike traditës së transmetuar të familjeve turke në Rajoni i Rekës, me qendër të jetës kulturore dhe sociale, gjegjësisht do të kontribuojë në zbulimin dhe vlerësimin e vlerave universale njerëzore në periudhën e kaluar.

Qendra Përkujtimore “Koxhaxhik”- Shtëpia përkujtimore e Mustafa Kemal Ataturkut dhe Shtëpia e të afërmve në Koxhaxhik, për sa i përket hapësirës dhe pajisjeve, plotëson kërkesat për ruajtjen dhe paraqitjen e duhur të fondit muzeor, posedon mjete themelore të funksionimit, si dhe ka fond muzeor të objekteve me karakter etnologjik dhe historik. Institucioni i ri do të jetë i hapur dhe i disponueshëm për të gjitha llojet e bashkëpunimit me institucionet e tjera në fushën e kulturës, organizatat e shoqërisë civile, institucionet arsimore, punonjësit e kulturës dhe për bashkëpunim ndërkombëtar.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе