Kostadinovska-Stojçevska në Shtip: Tre milionë denarë për rehabilitimin e Qendrës për kulturë dhe hulumtim të lokacioneve arkeologjike nën juridiksionin e Muzeut

од admin_kult

– Ministria e Kulturës e ka rinovuar Qendrën e Kulturës “Aco Shopov” nga Shtipi dhe deri më tani janë paguar mbi një milion denarë për renovimin e ambientit të brendshëm – theksoi ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska gjatë inspektimit të aktiviteteve të ditës së sotme institucionet kombëtare në fushën e kulturës në Shtip.

– Të gjitha projektet që janë të parapara në programet e institucioneve nacionale në Shtip janë duke u realizuar në vazhdimësi, dhe është me rëndësi të madhe që ka projekte dhe investime me mjete ekstrabuxhetore, gjë që dëshmon një shkallë të lartë të mirëmbajtjes dhe mirëmbajtjes së shtëpisë dhe marrëdhënie menaxheriale – tha Kostadinovska-Stojçevska në vizitën e sotme në Qendrën e Kulturës “Aco Shopov”, si dhe në Institutin dhe Muzeun Kombëtar – Shtip.

Që nga fillimi i vitit janë realizuar 122 aktivitete dhe manifestime të të gjitha aktiviteteve kulturore dhe institucioni ka arritur 32 për qind kursim të energjisë elektrike në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit të kaluar, që është veçanërisht e rëndësishme në një krizë të rëndë energjetike. Për projektin e lyerjes së një pjese të lokaleve janë miratuar mjete në vlerë prej 140.000,00 denarë. Projekti është realizuar dhe është bërë pagesa e mjeteve në vlerë prej 139.594,00 denarë dhe janë vendosur laminat, dysheme PVC dhe vinyl pllaka me montim në vlerë prej 448.383,00 denarë. Janë blerë edhe pajisje ndriçimi dhe zëri në vlerë prej 324.500,00 denarë – informoi drejtori i Qendrës së Kulturës nga Shtipi, Goran Trajkov.

Ai shtoi se Qendra e Kulturës “Aco Shopov” – Shtip me mjete të veta ka blerë kondicionerë dhe ka bërë restaurimin e plotë të hollit në objektin e institucionit, që ka rezultuar në një hapësirë moderne të artit – “Galeria `22”. Është rikonstruktuar salla e vogël në institucion dhe janë bërë ndërhyrje të tjera, si dhe me donacion është rikonstruktuar edhe dhoma përkujtimore e Aco Shopov.

Gjithashtu, është siguruar një grant-projekt për “QENDRA E TË RINJVE” në vlerë prej 30 mijë euro dhe janë lidhur memorandume bashkëpunimi me disa institucione vendore, si dhe me Teatrin Kombëtar Kroat nga Varazhdini.

Kostadinovska-Stojçevska gjatë vizitës në Institutin dhe Muzeun – Shtip theksoi rëndësinë e projektit për konservimin dhe restaurimin e pallatit të sundimtarit në lokalitetin arkeologjik Gradishtë (Bilazora), f. Knezhe, St. Nikollë, çfarë bën ky institucion?

– Aktivitetet e sivjetme në lokalitetin Bilazora janë përkrahur me 1,8 milionë denarë, gjë që është e rëndësishme për vazhdimin e aktiviteteve në këtë lokacion jashtëzakonisht të rëndësishëm ku edhe këtë vit ka të gjetura të rëndësishme. Gjithashtu kemi ndarë fonde për punimet konservuese dhe restauruese të bazilikës në lokalitetin Bargala. Janë një numër i madh i aktiviteteve përmes të cilave institucionet kompetente në vazhdimësi dhe sistematikisht mbrojnë trashëgiminë e pasur kulturore në Shtip dhe në rajon – theksoi Kostadinovska-Stojçevska.

Drejtori i Institutit dhe Muzeut – Shtip, Mitko Shterjov, theksoi se ekipet e ekspertëve të këtij institucioni kombëtar kanë kryer hulumtime arkeologjike në disa lokacione, përfshirë këtu edhe hulumtimin e kalasë së vonë antike f.Kula. Kalauzlija, në afërsi të lokalitetit arkeologjik Bargala, si dhe lokacionit Çuka Treskaveçka, Komuna Konçe.

Meqenëse viti 2023 shënon 80 vjetorin e dëbimit të hebrenjve nga Shtipi dhe vendi, këtë vit është përkrahur projekti hulumtues “Shtëpitë e fundit çifute në Shtip”, rezultatet e të cilit do të përdoren në festimin e përvjetorit.

Можеби ве интересира:

Страницата на Министерството за култура на РС Македонија користи т.н. „колачиња“ со цел да обезбеди подобро корисничко искуство. Прифати Повеќе